Foto: fah

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u utorak, 10. srpnja u 21.00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza. Prijenos će biti u 21 sat na prvom kanalu HRT-a.

Ceremonija otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara izrasla je na kolektivnoj memoriji poklada, razdoblja u godini kada su putujući glumci, trubaduri i drugi mogli ući u Grad i sve do Pepelnice zabavljati građanstvo svojim predstavama i nastupima. Knez Dubrovačke Republike daje glumcima ključeve Grada i time im simbolično dopušta nastupe u Gradu.

Pogledajte što je sve u programu ovogodišnji Dubrovačkih ljetnih igara

U skladu s ovogodišnjim naglaskom festivala u odnosu na razvoj nove publike, koncept otvaranja ujedinjuje Grad i publiku, tvrdeći da su Grad i Igre umjetnici i njegovi građani. Program uključuje tradicionalne osnove otvaranja u kojem sudjeluju Knez, umjetnici, Linđo, tematizirajući temeljne postavke dubrovačkog urbaniteta – novije povijesti Grada, kazališta i književnosti, uz komentare dramske umjetnice Nataše Dangubić, koja predstavlja građane Dubrovnika.

Ceremoniju svečanog otvaranja režira Saša Božić koji je i autor scenarija. Pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, glazbu izvodi Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas te Ženska klapa FA Linđo. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te građani Dubrovnika koji ove godine imaju posebnu ulogu u ceremoniji otvaranja Ljetnih igara.

Festival traje do 25. kolovoza, a u 47 dana će na 20 ambijentalnih lokacija približno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Izvor: narod.hr/hrt