Večeras svečano otvorenje 69. Dubrovačkih ljetnih igara

Foto: fah

Podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi u utorak, 10. srpnja u 21.00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 69. Dubrovačke ljetne igre, koje će se i ove godine tradicionalno održavati do 25. kolovoza. Prijenos će biti u 21 sat na prvom kanalu HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremonija otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara izrasla je na kolektivnoj memoriji poklada, razdoblja u godini kada su putujući glumci, trubaduri i drugi mogli ući u Grad i sve do Pepelnice zabavljati građanstvo svojim predstavama i nastupima. Knez Dubrovačke Republike daje glumcima ključeve Grada i time im simbolično dopušta nastupe u Gradu.

Pogledajte što je sve u programu ovogodišnji Dubrovačkih ljetnih igara

U skladu s ovogodišnjim naglaskom festivala u odnosu na razvoj nove publike, koncept otvaranja ujedinjuje Grad i publiku, tvrdeći da su Grad i Igre umjetnici i njegovi građani. Program uključuje tradicionalne osnove otvaranja u kojem sudjeluju Knez, umjetnici, Linđo, tematizirajući temeljne postavke dubrovačkog urbaniteta – novije povijesti Grada, kazališta i književnosti, uz komentare dramske umjetnice Nataše Dangubić, koja predstavlja građane Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremoniju svečanog otvaranja režira Saša Božić koji je i autor scenarija. Pod dirigentskom palicom maestra Tomislava Fačinija, glazbu izvodi Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas te Ženska klapa FA Linđo. Uz članove Festivalskog dramskog ansambla, nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te građani Dubrovnika koji ove godine imaju posebnu ulogu u ceremoniji otvaranja Ljetnih igara.

Festival traje do 25. kolovoza, a u 47 dana će na 20 ambijentalnih lokacija približno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta izvesti osamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.