Veliko arheološko otkriće: Utvrda Nečven na Krki čuvala moćno topničko oružje iz ratova s Turcima!

Foto: np-krka.hr

Izvrsno očuvana mačkula, topničko oružje iz 17. i 18. stoljeća, kakvom se i danas slavi pobjeda na Sinjskoj alci, pronađena je na jednoj od dvije ‘čuvarice’ vrata Krke, srednjovjekovnoj utvrdi Nečven, koju će s utvrdom Trošenj na drugoj strani kanjona uskoro povezivati viseći pješački most, priopćeno je iz Javne ustanove Nacionalni park Krka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tijekom konzervatorskih radova na srednjovjekovnoj utvrdi Nečven u Nacionalnom parku ‘Krka’ u ožujku, arheologe je oduševilo vrijedno otkriće topničkog oružja – mačkule. Riječ je o izvrsno očuvanom brončanom primjerku oružja kojim se napadalo utvrđene objekte i neprijatelje u dubokim zaklonima, iz kojeg se razvio današnji minobacač. Mačkula (mužar, merzer) je oružje koje zauzima posebno mjesto u hrvatskoj ratničkoj baštini. Pucnjevima iz mačkula slavi se svaki pogodak ‘u sridu’ na Sinjskoj alci, a njezina vrijednost dodatno dolazi do izražaja tijekom proglašenja slavodobitnika pri čemu je taj svečani čin popraćen pucnjevima iz mačkula s bedema starog Grada – navodi se iz JU NP Krka.

Sustavna arheološka istraživanja lokaliteta Nečven započela su u rujnu 2011. godine, a paralelno s arheološkim iskopavanjima, izvodili su se i radovi na konzervaciji pronađene arhitekture, kao i na obradi pronađenih metalnih i kamenih artefakata u restauratorskoj radionici.

Nakon što su početkom godine izvedeni konzervatorski radovi na ostacima arhitekture sjevernog i sjeverozapadnog dijela utvrde Nečven, kao i pojedinih objekata u unutarnjem dijelu koji su prethodno arheološki istraženi, započelo je uređenje poligonalne kule na donjem dijelu utvrde, a mačkula je pronađena u nasipnom materijalu šesterokutne kule s desne strane ulaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Utvrda Nečven, koja je sagrađena početkom 14. stoljeća, jedan je od najznačajnijih spomenika srednjovjekovne fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Iako je tijekom dva stoljeća bila u posjedu obitelji Nelipić, u 16. stoljeću pada pod vlast Osmanlija, a godinu dana prije konačnog protjerivanja Turaka i oslobađanja grada Knina 1688. godine, utvrda Nečven dolazi u ruke Skradinjana koji iz utvrde čuvaju pograničje. Nasuprot utvrdi Nečven, nad kanjonom Krke, godinama ponosno stoji i utvrda Trošenj, a obje tvrđave danas su vrijedni spomenici hrvatske kulturne baštine. Utvrde Nečven i Trošenj, koje su izgradile i posjedovale hrvatske velikaške obitelji Nelipići i Šubići kao dio srednjovjekovnog sustava obrane, turistički su valorizirane u sklopu NP Krka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.