(VIDEO) 10. rujna 1994. Hrvatska – nezaboravni posjet pape Ivana Pavla II. našoj domovini!

Foto: zg-nadbiskupija.hr

Zagrlila ga je cijela ratom ranjena i okupirana Hrvatska, gotovo 1.000.000 Hrvata koji su došli na zagrebački Hipodrom. Papa je pozvao Hrvate na zajedništvo, na opraštanje i promicanje kulture mira.

Ivana Pavla II. zvali su „papa koji je ljubio Hrvate“, jer se na putovanjima stalno vraćao Hrvatskoj.

 

Dana 10. rujna 1994. prvi puta je Hrvatsku posjetio poglavar Katoličke Crkve papa Ivan Pavao II., danas svetac Katoličke Crkve. Bio je to posjet koji se dogodio još u vrijeme trajanja Domovinskog rata dok je trećina Hrvatske bila pod okupacijom Srba i prijetnjom odcjepljenja tih teritorija i priključenja Srbiji.

Nakon toga papa je posjetio Hrvatsku još dva puta i jednom Hrvate u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je dobio naziv „papa koji je ljubio Hrvate“.

Nema riječi kojima bi se mogla opisati tri pastoralna pohoda, tri koraka „s ove strane Jadrana“ Ivana Pavla II. u „ljubljenu i plemenitu“ zemlju Hrvatsku. Slaven Slavenima? Katolik katolicima? Ili nešto treće? Odakle ta ljubav? Zato što su Hrvati doselili iz njegove domovine – „Bijele Hrvatske“?

 

Papa Ivan Pavao II. ljubi hrvatsko tlo u vrijeme srpske okupacije Hrvatske:

O toj ljubavi vjerojatno nema smisla tako razmišljati: ona je nesebična, bespridržajna, ljubav vrhovnog pastira Katoličke Crkve prema kršćanskom stadu koje je izdržalo „žegu dana i hladnoću noći“. Izdržalo ono što je izdržao i njegov poljski narod – represalije komunizma koji je stalno prijetio narodu, vjeri, Crkvi i životu uopće.

Izdržalo je i rat koji ga je htio izbrisati sa lica zemlje.

Zagrlila ga je cijela Hrvatska – gotovo milijun vjernika – koja se slila na zagrebački hipodrom, a Papa je pozvao na zajedništvo, na opraštanje i promicanje kulture mira.
U zemlji koja je krvarila, u zemlji koja je još vidala rane, hrabro je rekao svima, ljudima na vlasti, svećenicima, svim vjernicima, mladima: „morate biti prvi u opraštanju“. Kultura mira „ne odbacuje zdravo domoljublje, ali ga drži daleko od nacionalističkih pretjerivanja i isključivosti“, rekao je tom prilikom papa Ivan Pavao II.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr