(VIDEO) 11. srpnja 1995. Srebrenica – pogledajte potresne slike groblja iz zraka na mjestu genocida Srba nad Bošnjacima

Foto: snimka zaslona, BBC

Ove potresne slike iz zraka prikazuju mjesto ukopa 8000 Bošnjaka koje su ubili Srbi prilikom osvajanja Srebrenice u cilju stvaranja Velike Srbije, etnički očišćene od Bošnjaka i Hrvata. Genocidna tvorevina koja je nastala genocidom nad ova dva naroda zove se – Republika Srpska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gledajući ove slike, možemo zamisliti kako bi izgledale slike i kako bi velika bila groblja kada bi sve žrtve genocida nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj i BiH, koje su ubijene i bačene u brojne jame od 1941-1945. i 1991.-1995., bile pokopane. Jer riječ je o stotinama tisuća ljudi u Jazovki, Goraždu, Foči, Drvaru, Višegradu, Rami, Kulen Vakufu, Srbu, Barbarinom Rovu, Prijedoru, Ozrenu, Kočevskom Rogu, Kninu i brojnim drugim mjestima masovnih pokolja Bošnjaka i Hrvata.

Srbija, kao i mnogi Srbi, generala Ratka Mladića koji je naredio genocid u Srebrenici i danas slave kao heroja, što se vidi i u donjem filmu.

Mjesta kao Vukovar, Srebrenica, Škabrnja, Pakrac, Sarajevo i druga razbili su lažni mit o Jugoslaviji kao zajednici bratskih i ravnopravnih naroda i JNA kao zajedničkoj vojsci „naroda i narodnosti SFRJ“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza Jugoslavije, i prve i druge, uvijek ostaju desetine tisuća nevinih žrtava ubijenih, uglavnom iz ruku velikosrba obučenih u razne odore i razna znakovlja (partizani, četnici, JNA, arkanovci, Crna ruka, Orjuna…).

Ali uvijek sa istim ciljem – Velika Srbija.

Danas obilježavamo 23. godišnjicu genocida nad srebreničkim Bošnjacima što su ga 1995. počinili pripadnici tadašnje vojske i policije bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića, bivšeg komunista i visokog oficirom Titove armije (JNA). Mladiće je u istoj odori počinio i brojne zločine po Hrvatskoj 1991., osobito na području Dalmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postrojbe kojima je zapovijedao Mladić zaštićenu zonu Srebrenice napale su 6. srpnja 1995. godine. Pri tom su naišli na slab otpor nizozemskih vojnika iz sastava UNPROFOR-a koji je trebao štititi Srebrenicu i Bošnjake. Njima je zbog političkih prijepora i neodlučnosti UN-a bila uskraćena i zračna potpora borbenih zrakoplova bez čega nije bilo moguće zaustaviti prodor srpskih snaga.

Pretpostavlja se da su mnoge zakulisne igre u pomaganju Srba u BiH bile djelo Velike Britanije, ali i Francuske, kao u slučaju Srebrenica, Sarajevo, Ahmići i dr.

Konačni pad Srebrenice uslijedio je 11. srpnja nakon čega su nizozemski vojnici Mladićevom snagama predali sve Bošnjake koji su spas potražili u bazi u Potočarima. Istodobno je trajao zvjerski progon i ubijanje bošnjačkih muškaraca koji su se kroz šumske predjele pokušali izvući prema teritoriju pod nadzorom Armije BiH u pravcu Tuzle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masovne likvidacije zarobljenih Bošnjaka počele su 13. srpnja, a više od 23 000 srebreničkih žena i djece protjerano je.

Područje Srebrenice u cijelosti je etnički očišćeno.

Taj su zločin Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodni sud pravde (ICJ) okvalificirali kao genocid sukladno odredbama konvencije o sprečavanju genocida iz 1948. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.