(VIDEO) 29. svibnja 1953. Mount Everest – čovjek osvojio najvišu planinu na svijetu!

Foto: Thinkstock

Kasnije, Tenzing je u svojoj knjizi priznao da je ipak Hillary prvi stupio nogom na vrh. Na vrh su došli na današnji dan u 11 sati i 30 minuta prijepodne. Hillary je uzeo fotoaparat i napravio slavnu fotografiju Tenzinga na „krovu svijeta“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji dan 29. svibnja 1953. najznačajniji je datum u povijesti ljudskog osvajanja planina. Tog su dana, naime, prvi ljudi u povijesti osvojili najviši vrh svijeta Mount Everest. Bili su to Novozelanđanin Edmund Hillary i  Tenzing Norgay, nepalski šerpa ( vodič kroz planine Himalaja).

Mount Everest se nalazi u istočnim Himalajama na granici Kine i Nepala, a visok je 8848 m. Dobio je ime po velškom pukovniku Georgu Everestu. Na nepalskom jeziku ime ovog vrha je Sagarmatha, a znači „glava neba“.

Slava za taj podvig pripala je Edmundu Hillaryju i njegovom nepalskom Šerpi Tenzingu Norgayu. Hillary je kao Novozelanđanin svoja prva iskustva u penjanju stekao na novozelandskim planinama gdje su snimane poznate scene iz „Gospodara prstenova“. Hillary je bio skroman čovjek i nije želio sebe isticati. Govorio je da su on i Tenzing Norgay istovremeno došli na vrh. Kasnije, Tenzing je u svojoj knjizi priznao da je ipak Hillary prvi stupio nogom na vrh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrh su došli na današnji dan u 11 sati i 30 minuta prijepodne. Hillary je uzeo fotoaparat i napravio slavnu fotografiju Tenzinga na „krovu svijeta“.

Edmund Hillary bio je član ekspedicije koja 1951. nije uspjela u pohodu na Mount Everest.

Bio je veliki dobročinitelj i pomogao je u Nepalu sagraditi brojne bolnice i škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1975. smrtno stradaju njegova supruga Louise i kćer Belinda u nesreći aviona u blizini Katmandua (Nepal), a Hillary se ženi drugi put i usprkos tragediji nastavlja sa svojim dobročiniteljskim djelovanjem.

Umro je 2008. godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mount Everest 3D animacija uspona na najvišu planinu svijeta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.