(VIDEO, FOTO) Obilježena 27. godišnjica stradanja vukovarskog naselja Lužac: ‘To je zločin koji nikada ne zastarijeva’

Foto: Grad Vukovar

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen-križa u vukovarskom naselju Lužac u petak je obilježena 27. obljetnica sloma obrane toga prigradskog naselja, u kojem je nakon okupacije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. ubijeno 69 hrvatskih branitelja i civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji je dan slomljena obrana vukovarskog naselja Lužac te je njegovim zauzimanjem zaustavljena komunikacija između Borovo Naselje i Vukovara te tako branitelji s Trpinjske ceste nisu ni svoje ranjenike mogli dovoziti do vukovarske bolnice.

Ubijeno je 69 mještana Lušca, a za njih 30 još uvijek se traga. Važno je napomenuti kako je Lužački pokolj ostao gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti.

Podno spomen-obilježja položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a prigodni program izveli su učenici OŠ Dragutina Tadijanovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ime organizatora nazočne je pozdravio predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić poručivši braniteljima da ne smiju odustajati i moraju obilježavati i sjećati se svih onih koji su stvorili nezavisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku te ih pozvao na zajedništvo, javlja Grad Vukovar.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je ovom prilikom kako se na današnji dan prisjećamo 69 žrtava Lušca, no mjesto okupljanja samo je jedno od brojnih na kojima su u Vukovaru počinjeni ovako stravični zločini.

„Okupljanjem na tim mjestima i obilježavanjem važnih obljetnica, podsjećamo cjelokupnu javnost kako je Hrvatska nastala na krvi mnogih žrtava koje nas i danas obvezuju na širenje istine o Domovinskome ratu i vrijednostima koje su iz njega proizašle. Iako smo iz toga nametnutog rata izašli kao pobjednici, ni 27 godina poslije nema pravde za Vukovar. Unatoč tome, ostaje dužnost koja nas obvezuje da zajedničkim naporima radimo na boljitku domovine Hrvatske jednako kako smo to činili u samome njezinom nastanku,” naglasio je gradonačelnik Penava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počast ubijenima odali su članovi obitelji, rodbine i suborci, državno te izaslanstva Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, kao i braniteljskih i stradalničkih udruga. “Ovo je iznimno velika žrtva i moramo nastaviti kao društvo, a posebice nadležne službe u procesuiranju odgovornih za ovaj i druge zločine”, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i dodao kako na Lušcu nisu stradali ljudi u ratnom sukobu, već su ubijani u svojim domovima nakon ulaska u neprijatelja.

“To je zločin koji nikada ne zastarijeva i kao društvo moramo smoći snage i intenzivirati proces protiv tih počinitelja, koji su manje-više poznati”, rekao je Medved, javlja HRT.

Po riječima Antuna Vidakovića, mještanina Lušca, prvi put su bivša JNA i srpske paravojne formacije u Lužac pokušale ući 16. listopada, a 2. studenoga u naselje su ušli s 40-tak tenkova i transportera. “Od 450 Hrvata ubijeno je 69 mještana Lušca i to je stravično velika brojka“, kazao je Vidaković, kojemu je u Lušcu ubijeno deset članova obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitvu je predvodio fra Slavko Milić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

Okupacija Lušca smatra se i početkom sloma tromjesečne obrane grada, kada su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi izbili na Priljevo i obalu Dunava, čime su razdvojili hrvatske branitelje Vukovara od branitelja gradske četvrti Borovo naselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.