(VIDEO) Pogledajte snimke: Papu Franju u Irskoj na IX. svjetskom susretu obitelji dočekalo više od 300.000 ljudi unatoč jakom vjetru i kiši!

Foto: snimka zaslona

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 26. kolovoza u Phoenix Parku u Dublinu zaključno misno slavlje IX. svjetskoga susreta obitelji pod geslom „Evanđelje obitelji: Radost za svijet”. Prošao je papamobilom kroz okupljeno mnoštvo, pozdravljajući stotine tisuća hodočasnika koji su se okupili unatoč jakom vjetru i kiši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobrodošlicu Svetom Ocu izrazio je predsjednik Svjetskog susreta obitelji u Dublinu nadbiskup Diarmuid Martin.

Papa je potaknuo kršćanske obitelji da budu uzor u društvu, istaknuvši da je svijetu potrebno to ohrabrenje. Sveti Otac je na početku slavlja neočekivano u pokajničkom činu ponovno molio za oproštenje zbog seksualnog zlostavljanja, zlorabljivanja i iskorištavanja u katoličkim ustanovama, i prikrivanja tih nedjela od strane crkvenih službenika. Na taj niz molitvi koje je Papa izgovorio na materinjem španjolskom jeziku mnoštvo je odgovorilo pljeskom, prenosi Kathpress.

U propovijedi Sveti Otac obitelj je nazvao povlaštenim mjestom prenošenja vjere. Svaki dan u životu obitelji i svaka nova generacija nosi obećanje “novih Duhova” i novu hrabrost. Ljubav može osloboditi svijet od ropstva grijeha, sebičnosti, pohlepe i ravnodušnosti prema onima u potrebi, poručio je Sveti Otac.  Kršćani se nikada ne smiju obeshrabriti zbog ravnodušnosti i neprijateljstva, upozorio je Papa i pritom spomenuo i „izazove” prihvaćanja migranata i stranaca, zauzimanje za prava najslabijih, nerođenih ili starijih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju misnoga slavlja prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život kardinal Kevin Joseph Farrell najavio je da će se jubilarni X. svjetski susret obitelji održati 2021. godine u Rimu, gdje je održan i prvi na poticaj Ivana Pavla II. 1994. godine, te onaj u godini Velikoga jubileja 2000. Ostali susreti održani su u Rio de Janeiru, Manili, Valenciji, Mexicu, Milanu te u Philadelphiji u rujnu 2015. godine.

Papa se nakon mise uputio na susret s biskupima u samostanu sestara dominikanki, nakon kojega je krenuo prema dablinskoj zračnoj luci iz koje će oko 20 sati poletjeti za Rim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Phoenix Park, čiji počeci sežu u 12. stoljeće a za javnost je otvoren 1747. godine, prostire se na 700 hektara na kojima se između ostaloga nalazi predsjednička rezidencija, sportska igrališta, poznati Zoološki vrt, treći najstariji na svijetu, vrtovi i jezera. Ime parka na irskom znači “park čiste vode”. Parkom dominira i veliki papinski križ podignut u spomen na misno slavlje koje je tamo 29. rujna 1979. predvodio sv. papa Ivan Pavao II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.