(VIDEO) Srpska kinematografija uz pomoć države ulaže 2,3 milijuna eura u igrani film o Jasenovcu

dara iz jasenovca
Foto: snimka zaslona

Početkom listopada, počelo je snimanje filma „Dara iz Jasenovca“, prvog igranog ostvarenja o, kako prenosi RTS “najbrutalnijim ustaškim zločinima u Jasenovačkom logoru”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Scenarij za film iza kojeg je stala država, napisala je Nataša Drakulić, a reditelj je Predrag Gaga Antonijević.

“Mi smo našu priču, sada govorim o filmskom jeziku, smjestili u nekih šest mjeseci poslije bitke na Kozari, do smještanja u logor. Ali to je potpuno nevažno. Taj logor je postojao i završen je onog dana kada je završen proboj, a posljedice su ostale nesagledive“, smatra scenaristkinja, Nataša Drakulić.

RTS nadalje navodi kako je majka jednog od glumaca, rodom sa Kozare – “kao sedmogodišnja djevojčica bila u logoru u Sisku, a zatim u Novoj Gradiški”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Nikola Banić i M. Koić: Jasenovac +++ za povijesno nepismene

>Trumpov čovjek slušao kako su uz pomoć bl. Stepinca Židovi preživjeli Jasenovac: ‘Nadam se da će se o ovoj priči čuti i u svijetu’

>(FOTO) Banić i Koić: Arhiv Arolsen protiv jasenovačkog popisa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Banić i Koić: Enigma nestalih iz ‘Narodnih novina’

“Pred transport u Jasenovac, došli su nekakvi hrvatski kulaci iz okoline Daruvara koji su pokupili roblje. Prvo nisu htjeli da uzmu nju i mog brata od ujaka, bili su premali, a onda se ta žena, Hrvatica, i hvala joj na tome, sažalila i tako je moja majka, iako beskorisno djetešce, provela dvije godine kao rob na jednom kulačkom imanju i to joj je spasilo život“, tvrdi glumac Radoslav Milenković.

U filmu iza kojeg je stala država te je uloženo 2.3 milijuna eura, pojavljuje se i lik fra Majstorovića, kojega su prema tvorcima ovog filma zvali fra Sotona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustvrdivši kako je u Hrvatskoj Jasenovac „tabu tema“, te da bi „sigurno imali problema“ kad bi u njemu glumili hrvatski glumci, redatelj Antonijević je ocijenio kako je u Hrvatskoj „iz nekog čudnog razloga došlo do poplave ljubavi prema NDH“. U distribuciji filma pomoći će Američki filmski producent srpskog podrijetla Dan Tana (Dobrivoje Tanasijević), a premijera filma očekuje se u travnju 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.