(VIDEO) Što je Varaždin doživio tijekom Domovinskog rata da branitelji nisu željeli nastup Bajage?

Foto: snimka zaslona, fah Fotomontaža: narod.hr

Moguće gostovanje srbijanskog pjevača Momčila Bajagića-Bajage na varaždinskom Špancirfestu izazvalo je protivljenje i kritike ponajprije hrvatskih branitelja, koji su javnost podsjetili kako je ovaj pjevač za vrijeme Domovinskog rata nastupao u okupiranim krajevima te veličao i podržavao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Krajnje uvredljivo za sve Varaždinke i Varaždince, a posebice za hrvatske branitelje, organizirati nastup srpskog pjevača Momčila Bajagića-Bajage koji je tijekom Domovinskog rata zajedno sa ostalim izvođačima iz Srbije otvoreno podupirao velikosrpsku agresiju na teritoriju međunarodno priznate Republike Hrvatske”, poručili su tom prigodom hrvatski branitelji iz Udruge veterena 7. gardijske brigade Puma.

Zašto Bajaga može u pulsku Arenu, a Thompson ne može? – retrospektiva jedne obmane

Unatoč želji branitelja, koncertom srbijanskog pjevača Bajage i pratećega benda “Instruktori” završio je prvi dan jubilarnoga 20. Špancirfesta financiran od građana Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bitka za vojarne i pucnjava na civile, hitnu pomoć i kulturne znamenitosti

Izraz je to, kojim se naziva serija borbi koja se odigrala diljem Hrvatske kao dio Domovinskog rata tijekom 1991., sa najvažnijim sukobima tijekom rujna. Bitka za vojarne smatra se bitnom hrvatskom pobjedom jer su hrvatske snage zarobile vrijednu tešku opremu (tenkove, topništvo, rakete) iz vojarni koja im je bila bitna za ratna djelovanja.

Uz Zagreb, vojarna Varaždin bila je najveća u Hrvatskoj. Ona je blokirana u noći s 13. na 14. rujna, te joj je odsječena struja, voda i zalihe. Borbe su počele 15. rujna bombardiranjem zrakoplova JNA na uzletište Varaždin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinski HDZ protiv otkazivanja nastupa Momčila Bajagića koji je zabavljao četnike u okupiranom Kninu

Samo Bjelovar i Varaždin su Hrvate opskrbili s više od 140 tenkova, ili oko 7% ukupne tenkovske snage JNA, što je nagrizlo inače golemu prednost JNA.

U desetominutnom videu može se vidjeti kako je JNA pucala na civile, kulturne znamenitosti i hitnu pomoć:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JNA je u napadima na Varaždin išla toliko daleko, da je 1992. major JNA pilot Emir Šišić u blizini Varaždina srušio helikopter Europske zajednice. Sva petorica europskih mirovnih promatrača koji su se nalazili u helikopteru- jedan Francuz i četiri Talijana- poginula su.

U Izraelu skladbe Richarda Wagnera nisu bile dozvoljene do 2000. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek 55 godina nakon završetka 2. svjetskog rata u Izraelu su odsvirane skladbe jednog od najpoznatijih njemačkih skladatelja Richarda Wagnera.

Koliko je ta zabrana bila snažna pokazuje i činjenica da je Wagner umro 1883. godine, dakle čak 55 godina prije početka 2. svjetskog rata! Iako je Wagner bio izniman skladatelj i jedna od središnjih figura 19. stoljeća, pisao je antisemitske traktate koje je cijenio Adolf Hitler. Zbog toga, Hitler je Wagnera ni krivog ni dužnog učinio nekom vrstom nekom vrstom službene glazbe u Trećem Reichu.

Vrijedi spomenuti da je Wagnerovim skladbama u Izraelu dirigirao upravo jedan od preživjelih sudionika holokausta te da je unatoč tome koncert posvećen Wagneru 2012. godine bio otkazan zbog protesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.