(VIDEO) Od stopostotnog ratnog invalida do autora monodrame i glumca

Foto: snimka zaslona

Mario Filipi, stopostotni invalid Domovinskog rata, u srijedu navečer u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog izvest će monodramu ‘Kako glumiti normalnog čovjeka’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je bivši branitelj i k tome stopostotni invalid završio u glumačkim vodama, Filipi za tportal otkriva da je ravnatelj Gavelle, Boris Svrtan, jednom priliko okupio nekoliko branitelja i zamolio ih ispričaju svoje priče kako bi se od toga napravila predstava u obliku kolaž priča hrvatskih branitelja.

Filipi je jedini napisao priču koja je bila dovoljna za samostalnu predstavu. Iz toga je nastala prava monodrama koja ima elemente mjuzikla i stand-up nastupa, a praćena je i videoprezentacijom. Glavni motiv je, kao što i sam naslov kaže, kako glumiti normalnog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Glumim normalnog čovjeka što bolje mogu. Što ljudi manje primijete, to bolje radim. To je ideja’, priznaje ovaj bivši hrvatski branitelj. Na to nadovezuje i ratnu priču, ali i glazbu koja je uvijek dominirala u njegovu životu. U predstavi kao autor pjeva svoje i druge pjesme uz pratnju gitarista Fadila Abdulova.

Filipi je sudjelovao u prosvjedu branitelja u Savskoj ulici. Danas kaže da je situacija tek malo bolja, ali još daleko od dobre, a smatra da je stanje braniteljske populacije samo odraz onoga u državi.

‘Lijeva vlast je vukla prema Balkanu i Beogradu, a ova vuče prema Bruxellesu i SAD-u’, ističe. Filipi smatra da moramo voditi politiku suradnje s našim prirodnim prijateljima, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Češkom i Poljskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas 68-godišnji Filipi novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti završio je 1972. godine. Braniteljima u Domovinskom ratu pridružio se kao snimatelj i fotoreporter, a ranjen je 13. listopada 1991., kad mu je prilikom proboja prema Vukovaru tenkovska granata odnijela lijevu ruku i desnu nogu.

Zahvaljujući protezama, danas može relativno normalno živjeti i čak je pokušao preplivati La Manche. Izdao je knjigu sa svojim ratnim tekstovima i fotografijama ‘Na istočnom pragu domovine’, knjigu ‘Nikola Tesla ispod paučine’ te zbirku pjesama ‘Od mira do rata i natrag’, a zanimljivo je da je prije nekoliko godina sudjelovao i u glazbenom showu ‘Supertalent’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.