Thinkstock

Uz svetkovinu Sveta tri kralja, kao i uz čitavo predbožićno i božićno razdoblje vezuje se bogata glazbena baština. Hrvati imaju najbogatiju glazbenu baštinu vezanu uz blagdan Božića, s čime se naš narod može vrlo ponositi. Hrvatske božićne pjesme kroz brojne se generacije prenose kao sastavni dio kulture našeg naroda.

Na današnju svetkovinu Sveta tri kralja prisjetit ćemo se dobro poznate hrvatske božićne pjesme “Tri kralja jahahu”. To je jedna od poznatijih božićnih pjesama te se vrlo često izvodi na raznim božićnim koncertima, a zbog svoje popularnosti doživjela je različite obrade i izvedbe.

Pjesma je nastala na području Istre, točnije u gradiću Kastvu koji se nalazi u Primorsko – Goranskoj županiji, u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije. Tijekom svoje povijesti Kastav je bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja, a stanovnici Kastva čuvali su uvijek narodnu hrvatsku svijesti, autonomiju, jezik i običaje. Dio običajne baštine Kastva svakako je i ova Hrvatima omiljena božićna pjesma.

Izvor: narod.hr