(VIDEO) Tri kralja jahahu – hrvatska božićna pjesma potekla iz Istre i Primorja

Thinkstock

Uz svetkovinu Sveta tri kralja, kao i uz čitavo predbožićno i božićno razdoblje vezuje se bogata glazbena baština. Hrvati imaju najbogatiju glazbenu baštinu vezanu uz blagdan Božića, s čime se naš narod može vrlo ponositi. Hrvatske božićne pjesme kroz brojne se generacije prenose kao sastavni dio kulture našeg naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnju svetkovinu Sveta tri kralja prisjetit ćemo se dobro poznate hrvatske božićne pjesme “Tri kralja jahahu”. To je jedna od poznatijih božićnih pjesama te se vrlo često izvodi na raznim božićnim koncertima, a zbog svoje popularnosti doživjela je različite obrade i izvedbe.

Pjesma je nastala na području Istre, točnije u gradiću Kastvu koji se nalazi u Primorsko – Goranskoj županiji, u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije. Tijekom svoje povijesti Kastav je bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja, a stanovnici Kastva čuvali su uvijek narodnu hrvatsku svijesti, autonomiju, jezik i običaje. Dio običajne baštine Kastva svakako je i ova Hrvatima omiljena božićna pjesma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.