(FOTO, VIDEO) Više od 10.000 maškara pregazilo zimu i zatvorilo Riječki karneval

Foto: Fah

Od samog početka Riječkog karnevala, sve zabave, koncerti, sportska natjecanja, najrazličitija maškarana događanja vodila su ovome danu, kulminaciji  svih ludosti – Međunarodnoj karnevalskoj povorci. Povorka koja se sa svakim pravom naziva krunom karnevalskih svečanosti u Hrvatskom primorju, pa i šire, ove je godine pokazala 101 skupinu s više od 10.000 sudionika i 71 alegorijskih kola, a kao novost, na samom početku, predstavila se povorka mladih – Carnival DJ Session s 10 karnevalskih grupa i oko 2000 sudionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepreglednoj povorci trebalo je više od 8 sati da prođe cijelom rutom i pokaže se velikom broju Riječana i gostiju koji su iskoristili sunčanu nedjelju i spustili se na Korzo doživjeti ovo jedinstveno okupljanje najnevjerojatnijih likova i alegorija iz svakodnevnog života.

Moglo se vidjeti lavova, čarobnjaka, zombija, porculanskih lutkica, prikaza i Kleopatri, letile su zubić-vile, rajske ptice i vinske mušice, Korzom je proplesalo bezbroj kreativnih i s ljubavlju izrađenih maski. Na začelju povorke sve je tjerala naprijed jedna od uvijek najatraktivnijih grupa i čuvara maškarane tradicije – Halubajski zvončari. Kad su i oni odzvonili svoj đir po Korzu, odzvonilo je i Pustu koji je u režiji sastava Pom-F-Ri spaljen u ceremoniji na moru, uz veliki vatromet za 35. Riječki karneval.

Riječki karneval od 17. siječnja do 14. veljače

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povorka je i ove godine imala brojne sudionike iz inozemstva – 10 je skupina došlo iz Italije (Verona, Este, Mirandola), Slovenije (Ptuj), Belgije (Seraing), Crne Gore (Budva, Herceg Novi i Tivat), Srbije (Čačak) te Makedonije (Strumica), a iz raznih je dijelova Hrvatske Međunarodnu karnevalsku povorku pohodilo 11 grupa.

(FOTO, VIDEO) U Rijeci i Opatiji vesele Dječje karnevalske povorke

Osim Riječana i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su manje ili više organizirano došli vidjeti povorku, pratile su je i skupine turista iz Austrije, Italije, Japana, Švicarke, Njemačke, Slovenije…, a uz podršku tvrtke Multilink, Međunarodna karnevalska povorka se putem webcasta pratila i u cijelome svijetu. Pregled prijenosa uživo bio je 35% veći od prošle godine, povorku se pratilo u 112 zemalja, što je 30 zemalja više nego  prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve koji su propustili doći na Korzo ili gledati povorku uživo, pogledajte video:

Repriza karnevalske povorke emitirat će se na Kanalu Ri u dva dijela – prvi dio u subotu 17. veljače, a drugi u nedjelju 18. veljače, oba dana od 12 sati. Posebni prilog o Međunarodnoj karnevalskoj povorci izlazi na 48 stranice u Novome listu u ponedjeljak 12. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maškare su ključ Grada vratile gradonačelniku Rijeke, maske su skinute, ali samo privremeno, do sljedećeg petog godišnjeg doba.

Riječki karneval

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu “Zlatno turističko srce” kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. godini.

Riječki karneval dio je programa Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao jedan od najvidljivijih i najmasovnijih riječkih kulturnih događanja i brendova. Dođi na Riječki karneval i budi što želiš u riječkoj luci različitosti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.