Započinju dani Hrvatskog državnog arhiva- u subotu razgledajte arhiv i pogledajte najstariji hrvatski film!

Foto: Diego Delso

Od utorka, 10. listopada do subote 14. listopada održavaju se dani Hrvatskog državnog arhiva. Svakodnevni prigodni program završit će danom otvorenih vrata u subotu, kada možete posjetiti arhiv, razgledati zgradu i informirati se o mogućnostima korištenja arhivskog i knjižničnog gradiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program je započeo svečanim obilježavanjem u utorak u 12 sati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu u Zagrebu.

U srijedu, 11. listopada u 13 sati održat će se predavanje Daniela Rafaelića, filmskog aktivista, kritičara te ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, na temu: “Oktavijan Miletić i filmski otpor kinematografiji Josipa Goebbelsa”, dok će se u večernjim satima, s početkom u 19.30 održati kazališna predstava: “Mala poduzetnica u velikoj blokadi” u režiiji Romane Rožić i izvedbi Ane Katulić.

U četvrtak u 18 sati bit će prikazani namjenski filmovi Oktavijana Miletića, uz uvod Jurja Kukoča, filmskog arhivista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak u 13 sati održava se promocija izdanja “Priručnik za katalogizaciju pokretnih slika Međunarodne federacije filmskih arhiva”.

U subotu od 10 do 18 sati održava se Dan otvorenih vrata.
Uz vođene obilaske, razgled izložbe “Oktavijan Miletić do Lisinskog” te prikaz nekih filmova Oktavijana Miletića, u 16 sati ćete moći pogledati i njegov najpoznatiji film. Miletićev “Lisinski” nastao je 1944. i prvi je hrvatski dugometražni igrani film.

Više o programu pročitajte na mrežnim stranicama HDA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.