‘Besmrtnici’: Ako ništa drugo dok je Srbija na Euru barem je zabavno

epa11425312 Aleksandar Mitrovic of Serbia puts his hands on his head during the UEFA EURO 2024 Group C soccer match between Slovenia and Serbia, in Munich, Germany, 20June 2024. EPA/ANNA SZILAGYI

Srbija i Slovenija su u svojoj drugoj utakmici na Europskom prvenstvu remizirali, odnosno odigrali su 1:1. Rezultat je to koji najmanje odgovara upravo njima, a najviše je proftirala Danska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija slavi bod i posljednje mjesto u skupini

Naime, izabranici Matjža Keka bili su bliže pobjedi te su zapravo igrali daleko bolje od momčadi koju vodi Dragan Stojković Piksi. Srbija se spasila od poraza u istoj minuti u kojoj se Albanija spasila protiv Hrvatske. Podsjetimo, Slovenci su poveli golom Žana Karničnika u 69. minuti, a Luka Jović dramatično je izjednačio u 96. minuti u doslovno posljednjoj akciji na utakmici.

Zanimljiva je, a o čemu smo već pisali, bila tiskovna konferencija nakon utakmice srpskog izbornika koji je govorio o – umiranju. Dok je Srbija na Euru barem neće biti dosadno, ljudi se imaju čemu veseliti, što dobro dođe u ”sezoni kiselih krastavaca”.

Naime, ”nebeski narod”, kako je kazao Piksi, ”ne umire tako lako”. Što je i sasvim logično, kad ste već s nebesa došli dolje ne da vam se tako brzo natrag. Šalu na stranu, Srbija, kojoj je ovo prvi plasman na jedno Europsko prvenstvo kao samostalne države, je ponovno razočarala, sad se tek vidi kako ni protiv Engleza nisu izgledali tako spektakularno kako su o tome pisali uvijek Srbiji lojalni mediji iz Hrvatske. Engleska djeluje kao razbijena vojska, četiri boda na kontu nakon dvije utakmice imaju samo zahvaljujući sreći te izuzetnoj individualnoj kvaliteti. Momčadski? To je na razini Srbije. Kako bi momčad trebala izgledati na jednom turnirskom natjecanju pokazao je slovenski zbornik i bivši trener Rijeke Matjaž Kek. Slovenija možda nema individualnu kvalitetu na razini Srbije, ali zato momčadski djeluje poput mini Furije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok Srbi slave osvojen prvi bod u posljednjoj minuti Hrvati tuguju zbog gubitka dva boda u istoj minuti utakmice, samo protiv Albanije, a što dovoljno govori o ambicijama jedne i druge reprezentacije te svemu onome što su Vatreni napravili od samostalnosti do današnjih dana.

Nova prilika za dokazivanje besmrtnosti

Kako smo već spomenuli ”neumrli” Srbi prvi su puta na Euru, ali su bili već jednom i to kao dio zajednice s drugim okom u glavi, Crnom Gorom, sad već davne 2000. godine. U međuvremenu izbili su i to drugo oko iz glave te nastavili s mitološkim seansama uvjereni u svoju superiornost nad ostalim ”smrtnicima” iz ostatka Europe. Sve u svemu, zabavno, tamo kao melem na ove vruće ljetne dane.

Podsjetimo na izjavu srpskog izbornika, koji je svojedobno doista bio jedan od boljih igrača Europe svoga vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Srbi ne umiru tako lako… Nećemo se predavati, vjerujemo do kraja i rezultat je došao kao nagrada za našu vjeru. Za mnoge je utakmica bila završena, za nas nije. Teška utakmica. Svaki bod je važan, svaki rezultat je važan. Meni je važno što smo stvorili veliki broj dobrih šansi, ali nijedna lopta nije ušla u mrežu. Danas nismo htjeli prihvatiti poraz od Slovenije i zato je nagrada na kraju došla”, rekao je Piksi nakon utakmice i remija sa Slovenijom.

Pred vratima je Danska i nova prilika da Srbi dokažu svoju besmrtnost, naravno, ako prije toga ne istupe sa Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.