Bogata sportska 2020. godina: Olimpijske igre i EURO

Split, 10.10.2019 - Utakmica 6. kola skupine E kvalifikacija za nogometni EURO 2020. Hrvatska - Maðarska. Na slici hrvatski igraèi slave pogodak.foto HINA/ Miroslav LELAS/ ik

Nova 2020. godina bit će to bogata sportom, a obilježit će ju Olimpijske igre i Europsko nogometno prvenstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U godini koja spaja Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre očekivanja od hrvatskih sportaša su velika. Na krilima uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Rusiji izbornik Zlatko Dalić i njegovi izabranici traže novi uspjeh na Euru, piše HRT.

Kvalifikacije su apsolvirali odlično, izabrali su bazu u Škotskoj u St. Andrewsu, stotinjak kilometara od Glasgowa. Prvi je cilj, naravno, prolazak skupine u kojoj su Engleska, Češka te pobjednik dodatnih kvalifikacija u kojima su Škotska, Izrael, Norveška i Srbija.

Nogometna uzbuđenja na Europskom prvenstvu počinju 12. lipnja, a Hrvatska prvu utakmicu u skupini igra 14. lipnja na Wembleyu. Kao i uvijek, nadamo se da će naša reprezentacija dogurati do finala koje je na rasporedu 12. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzbudljivo sportsko ljeto nastavit će se Olimpijskim igrama u Tokiju koje počinju 25. srpnja.

Do sada je Igre izborilo 23-oje hrvatskih sportaša, a moglo bi im se pridružiti još dosta putnika.

Među njima su čak četiri reprezentacije – ženska odbojkaška, te muške rukometna, vaterpolska i košarkaška.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbojkašice kvalifikacijski turnir očekuje već početkom siječnja u Nizozemskoj. Na kvalifikacijskom turniru nastupit će osam reprezentacija, a samo pobjednik će osigurati vizu za Tokio.

Rukometaši će imati priliku na Europskom prvenstvu koje počinje 9. siječnja. Trebali bi osvojiti zlato, a dovoljan bi bio i ulazak u finale, ako se do tamo probije Danska. Ne pođe li to izabranicima Line Červara za rukom, imat će priliku na kvalifikacijskom turniru koji je na rasporedu u travnju.

Izglede za odlazak u Japan ima i košarkaška reprezentacija. Kvalifikacijski je turnir na rasporedu u Splitu od 23. do 28. lipnja. Hrvatski protivnici u skupini su Tunis i Brazil, prođe li skupinu Hrvatska će igrati u polufinalu protiv reprezentacije iz skupine u kojoj su Njemačka, Rusija i Meksiko. Samo pobjednik toga turnira vidjet će Olimpijske igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaterpolsku reprezentaciju očekuje Europsko prvenstvo u Budimpešti. Od europskih reprezentacija igre su prije osigurali Srbija, Italija i Španjolska. Hrvatska bi mogla biti i iza njih i osigurati Tokio. Naravno, ostale su reprezentacije izravna konkurencija i ne bi u poretku smjele biti bolje plasirane.

Konačni broj reprezentativaca koji će predstavljati Hrvatsku u Tokiju i prošetati na otvorenju prekrasnim stadionom znat ćemo neposredno prije Igara. Nadamo se da će ih biti više nego u Riju gdje ih je bilo 88. Hrvatski rekord od deset medalja iz Rija bit će teško dostići, ali zašto se ne nadati?

Od važnijih sportskih događaja u godini koja je pred nama treba izdvojiti i Europsko atletsko prvenstvo na otvorenom i svjetsko dvoransko, gdje će Hrvatska imati jake predstavnike u bacačkim disciplinama.

Nova uzbuđenja očekuju i tenisku Davis Cup reprezentaciju. Početkom ožujka igrat će u Zagrebu protiv Indije. Pobijede li, izborit će finalni turnir koji je na rasporedu u studenom 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.