Boli poraz protiv Poljske, boli: Tko je odgovoran za hrvatsku tugu u Riju?

Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija nenadano, neočekivano, poražena je u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Riju (27:30), i to od reprezentacije Poljske, koju su ne tako davno naši rukometaši razbili u samoj Poljskoj na Europskom prvenstvu s čak 14 golova razlike. Ni prepuna dvorana nije Poljake tada spasila poraza, točnije debakla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Naravno, tada je Poljsku vodio drugi izbornik, drugačiji tip trenera i čovjeka, u tome je zapravo i bit ove nesretne hrvatske priče iz Olimpijskog grada iz kojeg su sve do danas u Hrvatsku, za Hrvate, stizale samo prekrasne vijesti, nizale su se medalje, a onda je počelo, nesretni poraz Lucije Zaninović, tragično prvo poluvrijeme hrvatskih rukometaša protiv Poljske i kraj.

Foto: fah
Foto: fah

Hrvatska rukometna reprezentacija na put bez povratka krenula je još prije same utakmice kada su se na nekim društvenim mrežama pojavile navodne informacije iz samog Olimpijskog sela koje su govorile o utakmici protiv Poljske kao o lakšem treningu naše reprezentacije uoči, kako “kažu dobro obaviješteni”, “pravog okršaja” s Danskom. S obzirom kako je Francuska otišla u jednom sasvim drugom smjeru, sklonila se Hrvatskoj s puta,  mnogi su Hrvatsku proglasili finalistom Olimpijskih igara i prije četvrtfinala, što, je kako vidimo, rezultiralo sportskom katastrofom.  Naravno, ako u sportu uopće postoji katastrofa i ako se sportski porazi, koliko god bili bolni, a ovaj od Poljske boli i to jako, smiju doživljavati tragično?

Foto: fah
Foto: fah

Poraz od Poljske zapravo teško pada hrvatskim rukometašima, brojnim navijačima, između ostalog i zato što Hrvatska vrijedi puno više, može više.  Hrvatska je u svim okolnostima, osim kad se uđe podcijenjivački u utakmicu, kvalitetnija i jača od Poljske, ukratko – favorit. Zašto, ako je tome tako, Hrvatska nije pobijedila Poljsku? Tko ima pravo u jednu tako važnu utakmicu ući kao da igra finale Kupa Franje Tahija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Razlog je djelomično otkrio izbornik Željko Babić, koji je nakon utakmice iskreno, bez sustezanja, prihvatio odgovornost, pa čak i krivicu te je spreman na odlazak, ali koji nije jedini krivac. Igrači jednostavno nisu dobro ušli u utakmicu, nisu reagirali na pravi način kada su mogli otići na tri-četiri pogodaka razlike i ako ništa drugo usmjeriti prvo poluvrijeme u drugom smjeru, što je odgovornost izbornika, ali i njih samih. Drugim riječima, za hrvatsku tugu u Riju svi akteri su odgovorni, neki, naravno, više, neki manje, međutim, nitko nije posve nedužan. Prilika generacije je propuštena usuđujemo se reći zbog gluposti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.