Cleveland je pokazao kako se ne misli samo tako predati!

Prvi put u povijesti NBA lige prve dvije utakmice finala odlučene su u produžetku, a Cleveland Cavaliersi izbjegli su sudbinu iz prvog dvoboja te su pobjedom 95-93 izjednačili rezultat u seriji na 1-1, što je ujedno i prva finalna pobjeda Cavsa u klupskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što je LeBron James na kraju regularnog dijela utakmice promašio polaganje za pobjedu, a ni Tristan Thompson nije uspio ugurati loptu u koš, sve je slutilo na reprizu prve utakmice NBA finala, u kojoj su Golden State Warriorsi u produžetku potpuno nadigrali Cleveland. Međutim, James i društvo odbili su izgubiti. Nisu imali Kyrieja Irvinga, ali su dobili Matthewa Dellavedovu, čovjeka koji je ‘udavio’ MVP-a lige Stephena Curryja i bio glavnim razlogom njegove napadačke sterilnosti (19 poena, šut 5-23, trica 2-15).

USA BASKETBALL NBA FINALS
“Delli”, kako mu tepaju suigrači i navijači Clevelanda, odigrao je ključnu ulogu na kraju produžetka. Prvo je uhvatio napadački skok, pritom bio fauliran i na deset sekundi prije kraja pogodio oba slobodna bacanja za vodstvo Cavsa 94-93.

“To je nešto što treniraš od djetinjstva. Imao sam osjećaj da sam već milijun puta bio u takvoj situaciji”, izjavio je Dellavedova na pitanje otkud mu takva zadiviljujuća mirnoća u prijelomnim trenucima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to nije bilo sve. U sljedećoj akciji bio je na ruci Stephena Curryja koji je potpuno promašio mogući šut za pobjedu, a LeBron James je jednim pogođenim bacanjem, svojim 39. poenom na utakmici, potvrdio pobjedu gostujuće momčadi koju su nakon ozljede Kyrieja Irvinga gotovo svi otpisali i proglasili potpunim autsajderom.

“Meni to nije motiv. Ako ti za igranje u finalu NBA lige treba dodatan motiv, onda si vjerojatno na krivom mjestu”, rekao je Dellavedova.

Trener Clevelanda David Blatt suprotstavio je Warriorsima istu momčad koja je slavila u drugoj i trećoj utakmici finala Istočne konferencije protiv Atlante, kad je Irving bio ozlijeđen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cleveland Cavaliers at Golden State Warriors
“Ovo je radnička postava. Ako od nas očekujete da igramo lijepu, seksi košarku, to neće doživjeti. Za sve moramo teško raditi i tako treba biti do kraja serije”, rekao je LeBron James koji je utakmicu završio s “triple-double” učinkom od 39 koševa (šut 11-35), 16 skokova i 11 asistencija te opet zadivio svog trenera.

“Mogu se sjetiti možda nekoliko igrača kroz cijelu NBA povijest koji imaju takvu sposobnost voditi momčad kao što ju ima LeBron”, izjavio je David Blatt.

Cavsi su do pobjede mogli i bez dodatnih pet minuta, jer su na nešto više od tri minute prije kraja Jamesovom tricom došli na +11 (83-72). No, domaći “ratnici” se nisu predali, iako je njihov vođa imao šutersku večer iz najgorih noćnih mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Šutevi koje inače pogađam su mi bili čudni. Jednostavno, čim bih ispustio loptu znao sam da neću pogoditi. To mi se inače ne događa. Ne znam u čemu je problem. Nisam bio u dobrom ritmu i nisam ga pronašao cijelu utakmicu. No, jedna loša večer neće utjecati na moje samopuzdanje ili na samopuzdanje momčadi”, izjavio je Curry ne želeći priznati odličnu obranu Dellavedove kao jedan od razloga za svoje loše izdanje.

Umjesto njega, to je učinio LeBron James.

“Delli je glavni razlog što je Steph bio takav. Radio je upravo ono što mu je bio zadatak. Bio je uvijek uz njega i otežao mu je svaki šut.”

Unatoč lošem Curryjevom izdanju, Warriorsi su mogli još jednom “ukrasti” pobjedu Cavsima, kao što su to učinili i u prvoj utakmici. Da su uspjeli, podjednake bi zasluge za to imali Klay Thompson (34 poena) i Draymond Green (10 koševa, 10 skokova, 5 ukradenih lopti, 4 blokade) čiji je obrambeni doprinos bio ogroman, a u produžetku je dvaput skakao u napadu i pogađao nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skraćenoj rotaciji sa samo osam igrača i s LeBronom Jamesom više od 50 minuta na parketu, opravdano se postavlja pitanje koliko košarkaši Clevelanda mogu izdržati igrati ovakvu obranu.

“Nije ostalo još puno do kraja sezone. Nije lako, ali izdržat ćemo. Ne znam nijednu momčad koja bi bez dva All-Star igrača napravila ovo što smo mi napravili. Jedva čekam da dođemo u Cleveland pred naše navijače. Ovdje su navijači bili odlični, jako glasni. Od naših očekujem da budu još glasniji”, poručio je James započinjući već psihološku borbu uoči treće utakmice.

Cleveland će biti domaćin u sljedeća dva dvoboja, a prva od dvije utakmice u Quicken Loans Areni na rasporedu je u noći s utorka na srijedu, u 3 sata iza ponoći po hrvatskom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.