Copa America: Sve o prvenstvu Južne Amerike, Čile brani naslov, Urugvaj rekorder, Argentina igrala najviše finala…

Foto: fah

Nogometna reprezentacija Čilea osvojila je dva posljednja prvenstva Južne Amerike, no rekorder Copa Americe je Urugvaj sa 15 naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čile je svoja jedina dva naslova prvaka (2016, 2015) osvojio gotovo na identičan način. Pobjedom u finalu protiv Argentine boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što su obje utakmice završile bez golova.

U finalu igranom 2015. u Santiagu Čile je pred svojim navijačima slavio 4-1 boljim izvođenjem jedanaesteraca, a godinu dana kasnije u finalu igranom u East Rutherfordu bilo je 4-2 za Čile.

Do sada je osam reprezentacija osvajalo naslov prvaka Južne Amerike. Rekorder je Urugvaj sa 15 naslova prvaka, Argentina ima jednu titulu manje, dok je Brazil osam puta bio prvak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najviše finala je igrala Argentina, u 28 pri čemu ima 14 pobjeda i 14 poraza. Urugvaj ima 21 finale (15 pobjeda, šest poraza), a Brazil 19 finala (osam pobjeda, 11 poraza).

Najviše medalja osvajali su Argentinci. ‘Gauči’ su osvojili 32 medalje – po 14 zlata i srebra, te četiri bronce.

Urugvaj je i rekorder po broju plasmana među četiri najbolje ekipe, čak 35 puta su “La Celeste” bili u Top 4. Argentina je na drugom mjestu sa 34 plasmana među četiri, a slijede Brazil (29), Paragvaj (22), Čile (21)…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Copi je do sada nastupilo i devet gostujućih reprezentacija (Australija, Kostarika, Haiti, Honduras, Jamajka, Japan, Meksiko, Panama, SAD). Ove godine pridružit će im se i Katar.

Do sada su najdalje dogurali Meksikanci koji su dva puta igrali u finalu (1993, 2001), no oba puta su poraženi. Meksiko ima i tri treća mjesta.

Ovo će biti peta ‘Copa’ u Brazilu, a rekorder je Argentina koja je deset puta organizirala natjecanje najboljih ekipa Južne Amerike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

OSVAJAČI NASLOVA
15 – Urugvaj
14 – Argentina
8 – Brazil
2 – Paragvaj, Čile, Peru
1 – Kolumbija, Bolivija

DOMAĆINI
10 – Argentina
7 – Urugvaj, Čile
6 – Peru
5 – Brazil
4 – Ekvador
2 – Bolivija, Kolumbija
1 – Paragvaj, Venezuela, SAD

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.