Davor Šuker: “Nadam se da će ova generacija nadmašiti moju”!

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker dan uoči utakmice između Hrvatske i Brazila, kojom će u četvrtak u Sao Paulu biti otvoreno 20. Svjetsko prvenstvo, dao intervju za službenu internetsku stranicu Međunarodnog nogometnog saveza (www.fifa.com) u kojemu je izrazio nadu kako bi ova generacija hrvatskih igrača mogla nadmašiti najveći uspjeh u povijesti “vatrenih”, onaj iz 1998. u Francuskoj kada je Hrvatska bila treća, a Šuker sa šest pogodaka postao najbolji strijelac natjecanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kakvi ga osjećaji obuzimaju kada pomisli na brazilski nogomet, Šuker je rekao:

“Najbolji svjetski igrači uvijek dolaze iz Brazila. Kada šetate plažom, vidite ljude kako igraju nogomet, u Sao Paulu, Salvadoru, bez razlike. I to je lijepo! Oduvijek sam se divio Brazilcima jer su željeli igrati lijepo, zabaviti navijače i postići što je više pogodaka moguće. Za mene je posebno iskustvo okusiti Svjetsko prvenstvo u ovoj zemlji”.

Po čemu će ovo SP biti posebno?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek je pitanje koliko ćete uložiti u svoj talent tijekom svog odrastanja i hoćete li raditi na svojim vještinama. Osobno volim igrače koji naporno rade na treninzima i na utakmicama čak i kada su suočeni s velikim očekivanjima. To je posebna kvaliteta, pogotovo na SP-u gdje svaka reprezentacija ima veliki broj odličnih igrača u veznom redu i napadu. Siguran sam da ćemo uživati”.

Vidite li sličnosti između Brazilaca i Hrvata?

“U mojoj zemlji ima četiri do pet milijuna stanovnika i volimo sve sportove. Imamo uspjeha u rukometu, košarci, vaterpolu, tenisu i brojnim drugim sportovima. U školi smo se znali šaliti: dajte nam loptu i moćemo se baviti bilo kojim sportom. Mislim da je upravo ta strast prema lopti nešto što dijelimo s Brazilcima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju SP-a, Hrvatsku očekuje utakmica s Brazilom…

“To je ostvarenje sna! Zamislite: Svjetsko prvenstvo… u Brazilu… ne samo da će biti pun stadion u Sao Paulu, već će utakmica biti prenošena putem radija i televizije svuda u svijetu. Svi će gledati tu utakmicu. Mi smo mala, ali ponosna zemlja, svi će nas uvažavati, a mi ćemo dati sve od sebe. Bolja momčad će odnijeti tri boda”.

Brazilski sastav će biti pod pritiskom zbog velikih očekivanja. Je li to prednost za Hrvatsku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne! Uopće nije važno što se piše po novinama. Važno je što će se dogoditi na travnjaku. Kada sudac označi početak, to se računa”.

Bili ste jedan od najboljih napadača na svijetu. Tko je Vaš kandidat za osvajača “Zlatne kopačke” na ovom SP?

“Cristiano Ronaldo, Fernando Torres, Mario Mandžukić, Neymar, Fred… toliko je dobrih igrača u svakoj momčadi i zato je teško reći. No, uvijek iskoči neki igrač koji iznenadi s velikim brojem golova. Nadam se kako ćemo mi zabiti više nego što ćemo primiti. Uvjeren sam kako ćemo prisustvovati odličnom Svjetskom prvenstvu, a želio bih da i neki od hrvatskih igrača budu u vrhu ljestvice strijelaca”.

Od 1994. godine, uvijek neka reprezentacija iznenadi plasmanom u polufinale, 1998. je to bila hrvatska zlatna generacija koje ste bili član. Tko bi mogao iznenaditi ovoga puta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nadam se kako bi Hrvatska mogla iznenaditi na isti način kao i moja generacija 1998. Moramo biti tihi i polako se pripremati, jer radit ćemo ono što znamo, a to je igrati nogomet. Momčad iznenađenja mogla bi, na primer, biti i Bosna i Hercegovina, ali i Belgija ili Čile”.

Koji je recept za iznenađenje na SP-u?

“Morate igrati dobro, imati dobre veznjake, biti jak kolektiv i imati napadača koji će zabiti puno golova. To je formula. I, naravno, u natjecanje morate ući bez očekivanja. Tko može očekivati iznenađenje?”.

Jeste li ponosni na činjenicu da su igrači Vaše generacije idoli današnjim hrvatskim reprezentativcima?

“Da! Svi ovi mladići su gledali SP 1998. i ja sam vrlo ponosan što sam mogao biti na terenu i odlučivati utakmice. Kasnije sam postao navijač, a danas kao predsjednik saveza pomažem reprezentaciji”.

Postoji li nešto u ovom sadašnejm sastavu, a što biste željeli da ste imali 1998?

“Nije lako odgovoriti na to pitanje! Volio bih da Luka Modrić i Ivan Rakitić mogu igrati kao Zvonimir Boban, Robert Prosinečki i Aljoša Asanović. Volio bih da Mario Mandžukić, Nikica Jelavić i Eduardo mogu zabijati kao ja onda. Ali, prvenstveno moramo igrati kao momčad, to je najvažnije. Ovo je potpuno drugačija momčad s novim stilom igre prilagođenim modernom nogometu. Kao što znamo, nogomet se mijenja svakih 10 godina, ovoj generaciji želim sve najbolje i nadam se kako bi mogli ostvariti i bolji rezultat nego mi 1998”, zaključio je Šuker.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.