Dinamo i ”rupa bez dna”: Obnova stadiona u Maksimiru i višegodišnja prazna obećanja

Foto: fah

Više od dvije godine prošlo je od nevjerojatnog podviga Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je hrvatska reprezentacija, predvođena Zlatkom Dalićem, uspjela osvojiti srebrnu medalju. Po mnogima najveći je to uspjeh hrvatskog sporta u povijesti. Na krilima tog podviga svašta se obećavalo, ponajprije kad je u pitanju infrastruktura. Naime, govorilo se o izgradnji nacionalnog nogometnog stadiona, govorilo se o rušenju stadiona na Maksimiru te izgradnji istog, a pisalo se kako će Dinamo sam graditi stadion… Sve je, kao i uvijek u Hrvatskoj, ostalo na znanstvenoj fantastici, obećanjima, barem zasad. Vrijeme je prošlo i svjetsko srebro već je jednim dijelom prekrila prašina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike priče i velika obećanja dobila su svoj epilog, navodno će se stadion na Maksimiru obnavljati, dakle, niti rušiti, niti zasad graditi novi. Dinamo će u ovaj posao, a koji neki nazivaju pothvatom, iako se ne radi o novom stadionu već o ”remontu” starog, da upotrijebimo izraz kakav se koristi za jednim dijelom propali remont odavno zastarjelih MIG-ova, ući vlastitim snagama, bez pomoći gradskih vlasti, barem tako pišu Sportske novosti, koje su doduše prije toga više puta pisale da će Dinamo graditi novi stadion, a o čemu je govorio i Mirko Baršić, a pisale su, ne jednom, i o nacionalnom stadionu, što nužno, tvrde neki, ne treba povezivati.

Podsjetimo, u posljednjih godinu dana klub iz Maksimira, a stadion na Maksimiru je stadion u vlasništvu Grada, potrošio je 15 milijuna kuna samo za popravak stadiona. Nije da su u tome u pravom smislu riječi uspjeli, budući kako se radi o ”rupi bez dna”.  Novac, dakle, i dalje odlazi, a trajnog rješenja nema. Dinamo troši, i igra na stadionu na kakvom malo koji ozbiljni klub u Europi još uvijek igra. Sanira se južna tribina, a namjera je doraditi je kako bi bila u funkciji do početka grupne faze Europske lige. Dakako, ovakva vječna sanacija kamen oko vrata je Dinamu.

Glede istočne tribine ona je i dalje privremeno neuporabljiva, potres u ožujku je očito učinio svoje, a prema pisanju nekih medija gradski političari pokušavaju klub isprovocirati kako bi sami uložili u stadion na istočnom dijelu hrvatske metropole. Što je s obećanjima kako političara tako i HNS-a nakon Svjetskog prvenstva, tijekom euforije kada je gotovo milijun Hrvata dočekalo Vatrene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Dinamo je kompletno obnovio terene broj 4 i 7, ugrađen je sustav navodnjavanja na teren broj 3, a dolazi i nova tribina s 200 sjedećih mjesta na juniorski teren.

Izgradnja novog trening boxa omogućit će  zimske treninge za sve uzrasne kategorije. U Maksimir dnevno dolazi preko 500 djece, a u sustavu je 42 trenera. Cijeli pogon treninga započinje ujutro u 9 sati, a traje sve do 21 sat navečer”, pišu Sportske novosti.

Također je istina kako većini navijača Dinama nije prihvatljiva ideja, a koja se tu i tamo, poput probnog balona, pojavljivala u medijima, o promjeni lokacije stadiona. Naime, brojne Zagrepčane ipak prekrasne uspomene vežu uz stadion na Maksimiru. Dinamo je tu igrao Ligu prvaka, osvajali su se naslovi, osvojen je 1967. godine i jedini europski klupski trofej, a nezaboravan je trijumf 1982. godine kada su Modri nakon 24 godine osvojili naslov prvaka komunističke Jugoslavije. Hrvatska reprezentacija na Maksimiru je pobjeđivala i velikana svjetskog nogometa, poput Engleske

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.