Događaj koji je potresao svijet: Podignuto šest optužnica 28 godina nakon tragedije na stadionu Hillsborough

Foto: fah

Englesko tužiteljstvo je u srijedu, 28 godina nakon tragedije na stadionu Hillsborough, optužilo šest osoba da su odgovorni za smrt 96 osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odlučila sam da postoji dosta dokaza da se optuži šest osoba”, izjavila je Sue Hemming, šefica posebnog kriminalnog i antiterorističkog odjela u Kraljevskom tužiteljstvu.

Žrtve, sve navijači Liverpoola, smrtno su stradale na prenatrpanoj, ogradom ograđenoj tribini na Hillsborough stadionu u Sheffieldu 15. travnja 1989. godine tijekom polufinalne utakmice FA kupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. U stampedu su poginule 94 osobe, a naknadno još dvije, od kojih je jedna 14-godišnji dječak.

Dok su se navijači Liverpoola žurili kroz rotirajuća vrata da stignu na početak utakmice, šef osiguranja je naredio otvaranje željeznih vrata koja su služila kao ograda kako bi se smanjio pritisak i gužva. Stampedo ljudi je krenuo na već prepunu tribinu i počeo pritiskati one koji su se već nalazili na toj tribini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je na početku svu krivicu za tragediju svalila na pijane navijače, što su obitelji žrtava, a i cijela liverpoolska zajednica, odlučno odbacivali.

Među optuženima su četiri bivša dužnosnika policije od kojih je jedan David Duckenfield, zadužen za sigurnost na stadionu na dan nesreće.

Duckenfield, danas u mirovini, optužen je za “smrt 95 muškaraca, žena, djece zbog teškog nemara”. Bivši policajac je već priznao da je odlučio otvoriti pristupna vrata stadiona, ubrzavši tako stampedo navijača koji su čekali početak meča i gaženje nekih od njih u zbrci koja je nastala nakon toga. Međutim, nije optužen za smrt 96. žrtve koja je preminula četiri godine nakon tragedije, zbog zastare koja je tada bila određena zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Norman Bettison, bivši šef policije, optužen je prema četiri točke optužnice za prikrivanje dokaza i lažno izvještavanje o svom sudjelovanju u nesreći te za optuživanje navijača.

Drugi optuženi su još dva viša policijska dužnosnika, odvjetnik policije i jedan od redara na stadionu Hillsborough, a optužnice se odnose na ometanje pravde jer je policija optužena da je pokušala zataškati cijelu stvar, ugrožavanje sigurnosnih pravila te krivo izvješćivanje javnosti.

“Želimo samo pravdu, ništa više, ništa manje”, izjavila je prije objave vijesti o optužnicama Margaret Aspinall, predsjednica Skupine za potporu obiteljima Hillsborough. “To će biti dugačak put, ali obitelji neće nikada odustati”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ove odluke došlo je godinu dan nakon što je posebna porota odlučila da smrt 96 navijača Liverpoola nije bila slučajna. Porotnici su posebno istaknuli manjkavosti u radu policije koju su optužili da je nakon tragedije prikrivala dokaze, mijenjala izjave svjedoka i svaljivala krivicu na navijače Liverpoola.

Zbog ove katastrofe vlasti u Velikoj Britaniji su uveli radikalnu promjenu sigurnosnih normi na stadionima gdje sada postoje samo sjedeća mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.