Dvostruki kriteriji: Zbog ‘Slava Ukrajini’ Vukojevića i Vidu se nazivalo fašistima, Plenkoviću i Zelenskiju zbog istog se plješće

Foto: Instagram, fah, snimka zaslona, montaža Narod.hr

Hrvatski nogometni savez (HNS) izbacio je sa Svjetskog prvenstva 2018. godine Ognjena Vukojevića, sjajnog skauta koji je vrlo dobro obavljao svoj posao snimanja protivničkih momčadi. Vukojević je izbačen s Mundijala zbog činjenice da je nakon četvrtfinala SP-a snimio ‘sporan’ video zajedno s Domagojem Vidom. Tada ih se zbog pozdrava ‘Slava Ukrajini’ nazivalo fašistima i napadalo, a danas taj isti pozdrav koriste i brojni političari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakva je snimka objavljena?

Snimka je objavljena u euforiji nakon velike pobjede protiv Rusije u četvrtfinalu SP-a. Na video snimci se Vukojeviću pridružio i hrvatski reprezentativac Domagoj Vida, pobjedu su posvetili bivšem klubu u kojem su igrali, kijevskom Dinamu, te državi Ukrajini.

Ognjen Vukojević je poručio: “Ovo je pobjeda za Ukrajinu i Dinamo”, a Vida je dodao: “Slava Ukrajini.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavu su uklonili, no, u izjavama su kasnije rekli kako nisu nikoga mislili uvrijediti te da su samo odgovarali na čestitke od prijatelje iz Ukrajine. Rusi su navodno bijesno reagirali, a u Moskvi su se mogle čuti i antihrvatske poruke. Srpski radikalni mediji, uglavnom bilteni Šešeljevog šegrta Aleksandra Vučića, nazivali su hrvatski dvojac fašistima, a pozdrav nacionalističkim. Činili su to i mnogi drugi.

> Zašto se HNS odlučio na ovakav udarac? Nakon izbacivanja sa Svjetskog prvenstva oglasio se i Ognjen Vukojević! 

> (FOTO, VIDEO) Ukrajinski parlament podržao Vatrene: ‘Slava Ukrajini! Slava Hrvatskoj!’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podrška Ukrajinaca

Ukrajinski političar Oleg Lyashko u ukrajinskom parlamentu podržao članove hrvatske nogometne reprezentacije. Lyashko, oduševljen postupkom “Vatrenih” poslije pobjede protiv Rusije u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, održao je u parlamentu sljedeći govor:
”Jest li ste vidjeli skandal s hrvatskim nogometašima koji je iznenada nastao jer su pobjedu posvetili našoj zemlji koja se bori protiv agresije? Idemo svi danas u parlamentu, u cijelom društvu, podržati Domagoja Vidu i Ognjena Vukojevića, koji je kažnjen s 15.000 franaka, jer su rekli “Slava Ukrajini”. Momci, želimo vam pobjedu u polufinalu, želimo da Hrvatska stigne do finala. Slava Ukrajini. Slava Hrvatskoj…”

Andrej Pavelko, predsjednik Ukrajinskog nogometnog saveza, s hrvatskim šalom oko vrata te u hrvatskom dresu obećao je tada punu podršku Vatrenima, i najavio – platit će i kaznu Vukojeviću.

Navodno sporan pozdrav ”Slava Ukrajini”, kojim je Vida pozdravio prijatelje u Ukrajini nakon pobjede u četvrtfinalu SP-a protiv Rusije,  nije u Ukrajini doživljen kao provokacija, a još manje kao sporan pozdrav.  Ukrajinski Savez i brojni navijači su reagirali.

Ukrajinski nogometni savez uputio je tako pismo FIFA-i zbog bezrazložnog dizanja prašine zbog videa u kojemu prema njemu nema ništa sporno.

Spomenimo kako je predsjednik  FFU-a Andrej Pavelko, obučen u Parlamentu u hrvatski dres s Rakitićevim prezimenom, rekao:

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Odlučili smo, također, ponuditi mu posao u Savezu. Trenutno proučavamo koja su nam prava u njegovom slučaju kako bismo se žalili CAS-u. Pružit ćemo svu podršku. A zašto Rakitićev dres? On je postigao pobjednički pogodak protiv Rusije, to je simbolično.”

Značenje ‘Slava Ukrajini’

”Slogan “Slava Ukrajini”, pozdrav je u znak sjećanja na žrtve, patriotski simbol neovisnosti, slobode i slobode ukrajinskog naroda, kao i slogan koji često koriste ukrajinski navijači prilikom navijanja. Istodobno, slogan ne sadrži negativne ili uvredljive sadržaje. Sličan je i ostalim sloganima poput ”Slava Hrvatskoj!” ili ”Slava Francuskoj”, poručili su u priopćenju iz Ukrajinskog nogometnog saveza koje je poslano i FIFA-i.

> U Saboru razvijena ukrajinska zastava, Plenković govorio o ruskoj invaziji pa se obrušio na Vidović Krišto

> Hitrec: Vrijeme je ratno, tko nije s Ukrajinom, taj je za Putina, što je shvatio i Milanović

Danas i političari govore ‘Slava Ukrajini’

Danas, nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu, ‘Slava Ukrajini’ govore gotovi svi koji podržavaju Ukrajinu.

“Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne pognu glavu, budimo danas uz Ukrajinu, slava Ukrajini!”, izjavio je prije nekoliko dana premijer Andrej Plenković.

Isti pozdrav koristili su i brojni drugi, a zanimljivo je da kad je s njim svoje obraćanje Europskom parlamentu završio predsjednik Volodimir Zelenskij, zaradio je veliki pljesak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.