Edo Pezzi nakon optužbi za rasizam: ‘To je netko nepismen pročitao tekst i krenulo je’

Foto: snimka zaslona

Edo Pezzi pojasnio je svoje riječi zbog kojih su ga optužili za rasizam u intervjuu za Dalmatinski portal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nažalost, to je traženje teme gdje je nema. Bojim se da je prvo netko nepismen pročitao tekst pa je krenulo. Nigdje u onome što sam rekao nema rasizma, samo je riječ o odnosu Engleza prema nogometu”, rekao je Pezzi pa dodao:

“Cijela moja poanta je to, njihova uobraženost i podcjenjivanje suparnika. Pa gdje ste vidjeli ikad u sportu da netko proglašava unaprijed praznik jer će biti prvak? To je, po meni, nedopustivo. Skidanje srebrne medalje je omalovažavanje Talijana, navijača i svih ljubitelja sporta.”

Sportski novinar Edo Pezzi gostovao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 i komentirao finale Europskog prvenstva u nogometu. Kritizirao je klečanje nakon čega su ga mediji prozvali za rasističke izjave.

“Priželjkivao sam da Italija pobijedi autogolom Engleza u 120. minuti. Oni su davno prestali biti džentlmeni. I ovo klečanje i ovo skidanje. Ono brutalno skidanje srebrne medalje, to je sramota za jednu naciju koja se maksimalno pokvarila. Ja sam živio u Engleskoj godinu dana kao student, tamo davno na Svjetskom prvenstvu 1966. u nogometu. To je bio sasvim drukčiji narod od ovoga sada. Svašta je došlo u tu zemlju i tu se ne treba čuditi ovim stvarima”, izjavio je, između ostaloga, Pezzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Englezi kleče prije svake utakmice u znak podrške ekstremno lijevom pokretu Black Lives Matter. Hrvatska nogometna reprezentacija jedna je od reprezentacija koje nisu klečale na Europskom prvenstvu, za što je podršku dobila i od navijača Engleske:

“Hrvatska neće klečati na Wembleyju jer njihovi igrači imaju kičmu za razliku od ovih naših beskičmenjaka”, pisala je jedna engleska navijačica na Twitteru.

 

“Inače navijam za Englesku, ali za ovog Southgatea i Englesku neću, želim da Hrvatska pobijedi”, piše jedan korisnik Twittera u odgovoru na komentar drugoga: “Englez sam, ali navijat ću za Škote, Hrvate i sve ostale reprezentacije koje neće klečati uoči utakmica Europske reprezentacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pogledate popis zemalja čiji reprezentativci kleče(uz Engleze to su bili Velšani, Danci, Finci, Belgijci i Austrijanci, kleknuli su Francuzi, Nizozemci i Portugalci) jasno je kako je riječ većinom o zemljama koje su imale svoje kolonije. Hrvatska nogometna reprezentacija odluku je donijela na potpuno ispravan način jer u kontekstu hrvatske kulture i tradicije klečanje ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije i to nema nikakve veze s Hrvatskom.

> Peternel o Euru: ‘Neka kleče oni koji imaju razloga osjećati se krivima’

Podsjetimo, klečanje uoči utakmice nije dio UEFA-ina protokola, pa nije ni obvezno, niti to može i smije biti obveza spotašima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.