EP atletika: Sjajna Sandra Perković u Amsterdam po četvrto uzastopno zlato

Foto: fah

Najveći nizozemski grad Amsterdam od srijede do nedjelje bit će domaćin 23. Europskog prvenstva u atletici na kojemu će sudjelovati i 11 hrvatskih predstavnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najviše se očekuje od hrvatske rekorderke u bacanju diska Sandre Perković (26), koja će u Amsterdamu pokušati osvojiti četvrti uzastopni kontinentalni naslov, nakon Barcelone 2010., Helsinkija 2012. i Zuricha 2014. godine. Aktualna olimpijska pobjednica i svjetska doprvakinja Perković i ove je sezone u odličnoj formi, pobijedila je na sva četiri mitinga “Dijamantne lige”, a vlasnica je i najboljeg rezultata sezone od 70.88 metara kojega je postigla na mitingu u Šangaju. Taj je rezultat za samo 20 centimetara slabiji od njenog osobnog rekorda kojega je postigla na posljednjem EP u Zurichu.

“Ja sam svoje pripreme odradila dobro, zadovoljna sam i pozitivnog duha idem u Amsterdam”, kratko je najavila svoj nastup na EP Perković.

Najveće konkurentice Perković za novo zlato bit će Njemice Julia Fischer i Nadine Mueller, no po ovogodišnjim rezultatima obje prilično zaostaju, najbolji hitac Fischer je 68.49m, a Mueller 65.79m.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Perković će u kvalifikacijama nastupiti već u srijedu od 13.15 sati, a finale je na programu u petak od 20.15 sati.

Medalju na posljednjem EP osvojila je i Ana Šimić (26) u skoku u vis, ona je prije dvije godine u Zurichu do bronce stigla s osobnim rekordom od 1.99m. I ove je godine Šimić u odličnoj formi prije EP-a, prije 10-ak dana je u njemačkom Buehlu postavila novi najbolji rezultat sezone sa 1.96m što joj daje realne izglede da se upusti u borbu za medalje pogotovo što u Amsterdamu neće nastupiti najbolja Europljanka ove godine, Poljakinja Kamila Lićwinko, koja je preskočila 1.99m. Bolje rezultate od Šimić imaju samo Talijanka Desiree Rossit, Ukrajinka Oksana Okuneva i Bugarka Mirela Demireva, sve su preskočile samo jedan centimetar više od naše visašice, a u borbu za medalje mogla bi se upustiti i dvostruka europska prvakinja (2012, 2014), španjolska veteranka Ruth Beitia (37) iako ove sezone nije preskočila letvicu na visini većoj od 1.93m.

Hrvatska rekorderka u visu Blanka Vlašić (32) propustit će zbog ozljede treće EP zaredom, europska prvakinja iz Barcelone 2010. i aktualna svjetska doprvakinja odlučila se u potpunosti koncentrirati za nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5-21. kolovoza).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvalifikacije visašica na rasporedu su također u srijedu od 11 sati, a finale će se održati u četvrtak od 17.30 sati.

Dobre vijesti možemo očekivati i s bacališta kugle gdje ćemo u muškoj konkurenciji imati tri predstavnika. Mladi Filip Mihaljević (22) ove je godine skrenuo pozornost na sebe osvojenom brončanom medaljom na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Portlandu u ožujku, a prije mjesec dana je u Eugeneu postavio novi osobni rekord na otvorenom sa 20.71m. Stipe Žunić (25) je prije dvije godine na EP u Zurichu umalo ostao bez medalje zauzevši četvrto mjesto s osobnim rekordom od 20.68m, brončani Poljak Tomasz Majewski “pobjegao” mu je za samo 15 centimetara, a uz njih dvojicu nastupit će i veteran Nedžad Mulabegović (35), koji će za cilj imati pokušati ispuniti normu za svoje četvrte OI.

Kvalifikacije bacača kugle na programu su u subotu od 13 sati, a finale je u nedjelju u 17.30.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skoku s motkom nastupit će talentirani Osječanin Ivan Horvat (22), on s preskočenih 5.62m ove godine zauzima 18. mjesto među Europljanima, ali je prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Pekingu pokazao kako ga motiviraju velika natjecanja, jer je upravo na SP postavio novi osobni rekord sa 5.70m. Ukoliko to ponovi i u Amsterdamu ima dobre izglede za visok plasman. Kvalifikacije motke održat će se u srijedu od 17.50 sati, a najboljih 12 nastupit će u finalu u petak od 19.10.

Od hrvatskih atletičara koji će nastupiti u Amsterdamu olimpijsku normu za Rio ima još i Sara Kolak (21), koja je ove godine dva puta popravljala hrvatski rekord u bacanju koplja koji sada iznosi 62.75m, a taj ju rezultat svrstava na 13. mjesto među Europljankama ove godine, pa se i od nje može očekivati borba za ulazak u finale. Kolak će u kvalifikacijama nastupiti u četvrtak od 12 sati, a ukoliko se plasira u finale nastupit će i u subotu od 18.45.

Blizu ostvarivanja norme za OI su još i Ivana Lončarek (25) na 100 metara s preponama, njezin najbolji rezultat ove sezone je 13.09, a norma je 13.00 sekundi, te Valentina Mužarić (24) u bacanju kugle, ona je ove godine bacila 17.37m, a norma je 17.75m. Priliku za plasman u Rio Lončarek će hvatati u kvalifikacijama u srijedu (11.40 sati), te eventualnom polufinalu u četvrtak (17.10), dok je finale njezine discipline također u četvrtak (19.40), dok će Mužarić kvalifikacijski nastup imati u srijedu (19.10 sati), a moguće finale u četvrtak (17.05).

U Amsterdamu će po prvi puta na velikom natjecanju nastupiti i Mateo Ružić (21) na 400 metara, te Alena Hrušoci (21) na 400 metara s preponama. Oni će u Amsterdamu prvenstveno stjecati iskustvo, ali bi se možda mogli probiti i do polufinala u svojim disciplinama. Ružić će nastupiti u kvalifikacijama u srijedu od 13.35, a Hrušoci u petak od 14.15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.