Eurokamen se oglasio o raspadanju stadiona: Upozorili smo ih da ‘dobetoniranje’ nije prihvatljivo

Foto: Facebook

Istočna tribina stadiona Opus Arena u Osijeku koji je otvoren prije osam mjeseci odlomila se za vrijeme utakmice Dinamo Osijek u nedjelju, nakon čega se oglasio izvođač radova Eurokamen koji je negirao krivnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija je ogradila područje, a okolnosti događaja još nisu poznate.

NK Osijek: Odvojio se zaštitni sloj betona

Priopćenjem se oglasio i NK Osijek.

“Odmah po saznanju o spomenutom događaju, izvršen je inicijalni pregled istočne tribine te je utvrđeno da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020. godine, kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o”, naveli su iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurokamen se oglasio

Nekoliko sati nakon Osijeka oglasila se i direktor prozvane tvrtke Eurokamen. Dodali su kako je Eurokamen bio izvođač konstruktivnog dijela novog stadiona NK Osijek.

“Sve radove je izveo bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i Potvrdama samog naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova Eurokamena”, započeli su.

“Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije NIJE IZVODIO EUROKAMEN. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova. Eurokamen je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu stadiona”, nastavili su u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Eurokamen

Eurokamen: Na vrijeme smo ih upozorili

Dodaju kako je naručitelj u fazama nakon njihove izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji su ga unaprijed upozorili da je neispravan. “Naime, postupajući kao savjestan i stručan izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo Naručitelja da ‘dobetoniranje’ nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo naručitelju. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima”, kazali su.

Otkrili su i što se događalo u drugoj fazi radova. “Naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije ‘dobetoniranjem’ što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili Naručitelja. Drugi objekti slične namjene su riješili spojeve podkonstrukcijom čiju metodu je prezentirao i tada aktualni nadzor ZDL i voditelj projekta kao prijedlog za drugu fazu radova”, objasnili su.

Priložili su fotografije kao dokaz

“Zbog čega se je naručitelj ipak odlučio za ‘dobetoniranje’ i koji izvođači su pristali izvoditi takve radove na spoju konstrukcija to morate pitati naručitelja radova. Prilažemo Vam i fotografije iz kojih je razvidno kako je EUROKAMEN izveo konstrukcijske elemente istočne tribine prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije”, otkrili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako su se montažni elementi montirali na monolitnu konstrukciju. “Svi elementi su izvedeni u kontinuitetu, ovjereni kvalitetom i ispitivanjima. Naša stručna upozorenja su se nažalost pokazala ispravnima. EUROKAMEN je ponosan na kvalitetu konstrukcijske izvedbe stadiona, a čemu su sastavljena sva mjerodavna izvješća”, kazali su.

Naglašavaju kako ne mogu odgovarati za radove koje su uslijedili nakon završetka njihove faze radova. “Svoja potraživanja koja imamo zbog toga što nam naručitelj nije platio radove koje smo izveli u zadnjih šest mjeseci rada na stadionu, naplaćujemo sudskim putem”, zaključio je Zvonimir Novak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.