Evo protiv koga hrvatska košarkaška repezentacija neće igrati na Europskom prvenstvu…

epa08846746 Zeljko Sakic (front-R), Mateo Dreznjak (L) and Pavle Marcinkovic (back-R) of Croatia in action against Shane Larkin (C) of Turkey during the FIBA Eurobasket 2022 qualifier group D match between Croatia and Turkey at Sinan Erdem Arena in Istanbul, Turkey, 27 November 2020. EPA/ERDEM SAHIN

Hrvatska košarkaška reprezentacija u trećoj je jakosnoj skupini od šest u ždrijebu za Europsko prvenstvo 2022. godine, ždrijeb će se održati u Njemačkoj 29. travnja. Uz Hrvatsku tu su još aktualni europski prvaci Slovenci, Poljska te Turska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz europske FIBA-e, koja je zapravo ogranak Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), poslali su obavijest savezima čije nacionalne momčadi sudjeluju na predstojećem EuroBasketu da su zbog pandemije koronavirusa, odnosno aktualnog epidemiološkog stanja i protuepidemijskih mjera koje su na snazi u Njemačkoj, prisiljeni ždrijeb odgoditi sve do kraja travnja, dakle, 29. travnja.

Podsjetimo, hrvatska košarkaška reprezentacija suvereno se prošetala do Europskog prvenstva te su s četiri pobjede i dva poraza osvojili prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini s Turskom, Nizozemskom i Švedskom. Nakon prve četiri utakmice Hrvatska je osigurala s četiri pobjede plasman na EuroBasket.

Jakosne skupine su složene prema poziciji reprezentacija na aktualnoj FIBA-inoj ljestvici na kojoj je Hrvatska na 14. mjestu u svijetu, odnosno na 10. među europskim momčadima. Reprezentacije će ždrijebom biti podijeljene u četiri skupine po šest za prvu fazu natjecanja, a po četiri najbolje će se plasirati u osminu finala, pišu Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudomaćini EuroBasketa 2022. su Češka, Gruzija, Italija i Njemačka, a završni turnir je na rasporedu od 1. do 18. rujna sljedeće godine. Utakmice prvog dijela natjecanja bit će igrane u Pragu, Tbilisiju, Milanu i Koelnu, a domaćin nokaut faze natjecanja, od osmine finala nadalje, bit će Berlin.

Svaka od zemalja može izabrati jednu partnersku reprezentaciju koja ne smije biti iz iste jaskosne skupine, a s kojom će igrati u prvoj fazi natjecanja u skupini.

Podsjetimo, posljednje Europsko prvenstvo održano je 2017 godine, na njemu je Hrvatska, iako je otišla s velikim ambicijama, završila nastup već u osmini finala, poraženi su naši košarkaši uvjerljivo od Rusije, dok je naslov prvaka Europe iznenađujuće osvojila Slovenija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su jakosne skupine za ždrijeb muškog EuroBasketa 2022.

SKUPINA 1: Španjolska, Srbija, Grčka, Francuska

SKUPINA 2: Litva, Rusija, Italija, Češka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SKUPINA 3: Poljska, HRVATSKA, Turska, Slovenija

SKUPINA 4: Njemačka, Ukrajina, Finska, Gruzija

SKUPINA 5: Belgija, Mađarska, Izrael, Velika Britanija

SKUPINA 6: Bosna i Hercegovina, Nizozemska, Estonija, Bugarska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.