(FOTO) Bio je to povijesni dan hrvatskoga sporta: HOO obilježio 25 godina od nastupa na prvim Olimpijskim igrama – Albertville 1992.

Foto: fah

Na današnji dan, 8. veljače prije točno 25 godina Hrvatska je prvi put nastupila kao samostalna država na nekim olimpijskim igrama. Bile su su to zimske olimpijske igre u francuskom Albertvilleu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto. fah

Zanimljivo, iste godine u Barceloni su održane i ljetne OI, a bio je to posljednji put da se ljetne i zimske igre održavaju u istoj godini.

Foto: fah

Europska zajednica priznala je Republiku Hrvatsku 15. siječnja 1992., a dva dana poslije Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je privremeno priznao Hrvatski olimpijski odbor (HOO) čime je hrvatski sport ušao u međunarodnu olimpijsku obitelj. Samo 24 dana nakon hrvatskog priznanja hrvatski sportaši su nastupili na svojim prvim olimpijskim igrama,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zimske olimpijske igre u Albertvilleu održavale su se od 8. do 23. veljače, a čast da nosi hrvatsku zastavu na svečanoj ceremoniji otvaranja pripala je klizaču Tomislavu Čižmešiji.

Foto: fah
Foto: fah

Hrvatske boje u Francuskoj je branilo četvero sportaša – klizači Željka Čižmešija i njezin brat Tomislav, skijaš Vedran Pavlek, te skijaš trkač Siniša Vukonić. Iako je nastup u Albertivilleu protekao bez osvojene medalje, ove Igre ostaju zauvijek zapisane u povijesti hrvatskog olimpijskog sporta.

Našu malu, ali po važnosti veliku hrvatsku olimpijsku delegaciju vodila je šefica Misije Sanda Dubravčić Šimunjak, olimpijka s dva nastupa na ZOI-ju (Lake Placid 1980. i Sarajevo 1984. godine). Treneri Ozren Müller, Mladen Mumelaš i Darko Štimac, te liječnik Ivan Drinković. Predsjednik HOO-a tada je bio Antun Vrdoljak, a glavni tajnik Slavko Podgorelac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah
Foto: fah

“Bile su to moje prve OI, prve za Hrvatsku i još sam dobio veliku čast nositi zastavu na otvaranju igra. Iznimno sam ponosan, bili su to teško zaboravljivi trenuci,” prisjetio se Tomislav Čižmešija, danas specijalist opće medicine.

Otkrio je kako je naša delegacija u Albertvilleu bila u središtu medijske pažnje.

“Interes medija je bio ogroman, odgovarali smo na pitanja novinara iz cijelog svijeta. Bilo je svakakvih pitanja, pa i provokacija. No, mi smo sve sjajno odradili. Kod svih nas je bio prisutan veliki emocionalni naboj,” dodao je Čižmešija,

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Šefica Misije u Albertvilleu bila je naša proslavljena klizačica Sanda Dubravčić Šimunjak. Za nju je 8. veljače dvostruko važan. Osim proslave 25-godišnjice prvog hrvatskog nastupa na OI, Sanda Dubravčić je na taj datum prije 33 godine upalila olimpijski plamen na ZOI u Sarajevu.

“Nastupila sam na ZOI u Lake Placidu i Sarajevu, vodila sam hrvatske sportaše i u Lillehammeru 1994. godine, međutim Albertville je bio poseban. Nitko od nas nije bio ponosniji. Svi smo bili ushićeni. Bilo je neopisivo, svečano. Stvarno je bila velika čast predstavljati svoju zemlju,” kazala je Sanda Dubravčić Šimunjak, danas pročelnica Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju kliničkog bolničkog centra “Sveti Duh”.

Hrvatskog nastupa na zimskim olimpijskim igrama prisjetio se i prvi predsjednik HOO-a Antun Vrdoljak.

Foto: fah

“Naša borba za nastup u Albertville je počela već na Europskom prvenstvu u atletici u Splitu 1990. godine na kojem je bio i predsjednik MOO Juan Antonio Samaranch. Nakon međunarodnog priznanja Hrvatske posjetili smo Samarancha u Lausanni. Tada nismo bili članica UN-a i bilo je teško očekivati primanje u MOO. Nismo imali niti adute za nastup na ZOI, ali smo naglasili kako nam je važna zastava. I uspjeli smo. To su mnogi sanjali, od Bučara do danas. I sada sam uzbuđen kada govorim o tome. Počeli smo od nule, ništa nismo znali, a danas imamo veliki sport. Od Albertvillea do 10 medalja na OI u Rio de Janeiru je prošlo 25 godina. Bio je to dugačak put i težak rad.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrdoljak je naglasio kako se prilikom nedavne proslave 25. godišnjice priznanja Hrvatske nitko nije sjetio spomenuti i zasluge hrvatskih sportaša u borbi za priznanje.

“Govornici su nabrajali tko je zaslužan za hrvatsko priznanje, ali nitko se nije sjetio naših sportaša. Goran Ivanišević je oko glave nosio maramu s hrvatskim grbom jer je na majici to nije smio. Dražen Petrović i Stojko Vranković su u New Yorku ispred zgrade UN-a štrajkali glađu. Da ne nabrajam i ostale sportaše. Međutim, oni su to zaboravili spomenuti. Prošlo je 25 godina, što će biti kada prođe 50 godina. Očito nama povijest ništa ne znači,” zaključio je počasni predsjednik HOO i počasni član MOO.

Sadašnji predsjednik HOO-a Zlatko Mateša čestitao je svim sudionicima koji su predstavljali Hrvatsku na ZOI u Albertvilleu, te ljudima koji su vodili HOO. Mateša je naglasio kako je 25 godina prohujalo, a pred našim sportašima su novi izazovi. Već iduće godine su zimske olimpijske igre u korejskom Pjončangu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.