Godinama sakriven iza željezne zavjese, Nižnji Novgorod: ‘Ovdje smo razbili Argentinu, a jednako će proći i Danci’

Foto: fah

Nakon što je godinama bio skriven iza ‘željezne zastave’, hrvatski navijači se po po drugi put u posljednjih deseta dana zabavljaju ulicama Nižnjeg Novgoroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi posjet se pokazao sjajnim, ‘Vatreni’ su deklasirali Argentinu 3-0 ostvarivši jednu od najsjajnih pobjeda naše reprezentacije. Sada se očekuje trijumf protiv Danske i prva pobjeda u nokaut fazi nekog velikog natjecanja nakon 1998. godine.

Od tada smo u fazi na ispadanje igrali samo dva puta i to oba na europskim prvenstvima. Prije dvije godine u Francuskoj smo izgubili od Portugala u osmini finala, a 2008. u četvrtfinalu od Turske.

“Ovdje smo razbili Argentinu, a jednako će proći i Danci. Ovo je za nas sretan grad, šteta što se ovdje ne igra i finale,” kazala nam je skupina Hercegovac iz Livna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lokalne vlasti su grad zatvorile 1959. i sve do pada Sovjetskog saveza stranci u njega nisu mogli ulaziti. Tek rijetki i to s posebnom dozvolom.

Nižnji je poznat po svojoj vojnoj industriji. U gradu se i danas rade avioni MIG, ali i podmornice i brodovi. Ovdje je stvoren i prvi ruski tenk. U njemu je sjedište brojnih tvornica i instituta. Ponos SSSR-a automobili Volga i Čajka također su nastale su u Gorkovski automobilski zavodu (GAZ).

Amerikanci su Nižnji opisali kao Detroit, Seattle i Houston u jednom, po važnosti koju ima za Rusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina stanovnika je tada radila u tvornicama vezanim uz vojsku i morali su se obvezati na šutnju. Jedan od tvoraca sovjetske hidrogenske bombe Andrej Saharov, koji je krajem 1960-ih počeo kritizirati službenu politiku, uhapšen je i smješten u Gorki, kako se Nižnji zvao u vrijeme SSSR-a. Dobio je Nobelovu nagradu za mir 1975. godine, ali je nije mogao preuzeti. Pušten je 1986. po naredbi Mihaila Gorbačova.

Padom SSSR-a gradu je vraćeno staro ime, a Svjetsko prvenstvo ga je ponovo ucratalo na karte svijeta. Kroz grad su prošli Englezi, Hrvati, Argentinci, Šveđani, Švicarci, bilo je i Panamaca, Koreanaca i Kostarikanaca.

“Za sve nas ovo je spektakl, toliko ljudi u našem gradu nikada nismo vidjeli,” kazala nam je gospođa s recepcije hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah

Šveđani su iznenadili domaćine, ‘opustošili’ su Nižnji. Očistili su sve barove, dućane i benzinske pumpe, te su Nižnji Novgorod ostavili bez pive. Nakon toga ugostitelji su se dobro priremili za nastavak prvenstva.

U ovog gradu su do sada odigrane četiri utakmice, slijedi hrvatsko – danski okršaj, a od SP-a će se oprostiti utakmicom četvrtfinala Francuska – Urugvaj.

Do sada je najviše bilo Argentinaca, možda i 30.000. Engleza je bilo oko 15.000, Šveđana oko 10.000, a sada se sprema ‘invazija kockica’. Prema prvim procjenama na utakmicu s Danskom moglo bi doći oko 10.000 hrvatskih navijača.

Rusija je u ovaj grad uložila oko milijardu dolara za svjetsko prvenstvo. Osim stadiona, Nižnji je dobio i novi zrakoplovni terminal, obnovljenu željezničku postaju, novu stanicu metroa, uređen je dio prometnica…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavna turistička atrakcija je Kremlj s pogledom na Volgu i Oku. Nižnji se ponosi i Kuzmom Mininom i Dmitrijem Požarskim, poznatim nacionalnim herojima koji su ovdje 1611. organizirali narodnu vojsku. Impresivne su i “Čkalovske stepenice”, njih 560 nazvane po ruskom pilotu Valeriju Čkalovu koji je izvršio prvi u svijetu let preko Sjevernog pola iz Moskve u Vanciuver…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.