Granit Xhaka: Guardian o ‘ponosnom Kosovaru’ čiji je otac bio proganjan u komunističkoj Jugoslaviji

Foto: fah

Svojim potezima nogometaš Arsenala Granit Xhaka nerijetko plijeni pozornost javnosti, dakako, ne govorimo samo o potezima na nogometnom terenu. Ljubitelji nogometa sjetit će se ovog švicarskog reprezentativca kada je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prije više od dvije godine zabio pogodak Srbiji i praktički je eliminirao s natjecanja, a pogodak je proslavio na za Srbiju provokativan način. Dakako, Xhaka je porijeklom s Kosova, iako je rođen u Švicarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjem intervjuu za britaknske medije, vezni nogometaš se između ostalog dotaknuo i izbeglištva iz Jugoslavije. Podsjetimo, Granit Xhaka je rođen 1992. godine u Baselu, a u intervjuu za Guardian, u kojem je govorio o svojoj mentalnoj snazi, kao jedan od čimbenika istaknuo je i izbjelištvo njegove obitelji iz tadašnje komunističke Jugoslavije.

”Njegov otac Ragip je tri i po godine proveo kao politički zatvorenik u Jugoslaviji od 1986. godine. Što je bio zločin starijeg Džake? To što je sudjelovo u demonstracijama protiv komunističke centralne vlasti u Beogradu, kao ponosan Kosovar, on je želio izdići se zbog demokratskih prava za njegove ljude. Nakon njegovog izlaska iz zatvora, novi početak je potražio u Švicarskoj sa njegovom suprugom Eli”, navodi autor teksta u Guardianu.

Kako je obitelji Granita Xhake bilo u izbjeglištvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”U Švicarskoj smo krenuli manje od nule. Nismo imali ništa, nismo znali nikoga tamo. Teško je ljudima danas shvatiti kakvi su efekti svega toga, posebno kada ste politička izbeglica tako mladi. To je definitivno dio mog karaktera i zbog toga sam postao tako snažna osoba”, poručio je Xhaka te je dodao za kraj: ” Nikada nisam bježao ni od čega”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.