HOO: Crveno svjetlo Nacrtu Zakona o sportu jer ne rješava današnje probleme u sportu

Nacrt Zakona o sportu, kakav se sada predlaže, ne smije biti usvojen, jednoglasan je zaključak članova Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora koji su u srijedu u Zagrebu pod predsjedavanjem Zlatka Mateše održali 34. sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregovori s matičnim ministarstvom konstruktivni

“Zakon je nefunkcionalan, previše normiran i više ističe današnje probleme u sportu no što ih rješava. On nije u funkciji stvarnih potreba i normi sporta”, istakla je zaključke Nacionalnog vijeća za sport, dopredsjednica HOO-a Morana Paliković Gruden u čijem je radu sudjelovala u ime HOO-a. Slično mišljenje dalo je Povjerenstvo za izradu Nacrta Zakona o sportu koje je osnovalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) o čijem je radu izvijestila pomoćnica glavnog tajnika za pravne poslove Biserka Vrbek. Povjerenstvo će prikupiti mišljenja u više tematskih cjelina, od sportskog, radnog i pravnog statusa sportaša, unutarnjeg ustrojstva udruge u sportu, financijskih i stručnih kapaciteta, trajnih novčanih naknada, te ih izložiti predlagaču u narednih desetak dana. Crveno svjetlo Zakonu dala je i većina nacionalnih sportskih saveza i županijskih sportskih zajednica.

Govoreći o suradnji s MZOS glavni tajnik HOO-a Josip Čop kazao je da su zadnji pregovorima s matičnim Ministarstvom bili konstruktivni, te potvrdio da će HOO-u za program javnih potreba sporta državne razine 2015. godine biti na raspolaganju dodatnih 24 milijuna kuna koja se prenose iz obračuna sredstva od Igara na sreću u 2014. Zahvaljujući tim sredstvima Skupština HOO-a će u ožujku moći raspravljati o rebalansu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum SPTV-a  i Al Jazeere

Predsjednik Mateša kazao je kako je sa čelnicima TV postaje Al Jazeera sklopljen sporazum o emitiranju nesportskog programa. Po tom sporazumu SPTV će moći pratiti najzanimljivije reportaže i priloge koje rade tv novinari zaposleni na toj televiziji kao što su Goran Milić i Mirjana Hrga i drugi. Mateša je naglasio da oblik suradnje iznosi više od 800 tisuća kuna, te napomenuo da je otvorena mogućnost korištenja studija Al Jazeera u Zagrebu i potrebne opreme za prijenos sportskih događaja.

Program za osposobljavanje kadrova u sportu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je prihvatilo prijedlog Hrvatske olimpijske akademije (HOA) o modelima provedbe programa za osposobljavanje kadrova u sportu, uz zaključak da HOA aplicira sve programe koji su od interesa za članice HOO-a, uredi kotizacije do razine utjecaja na ekonomski status polaznika te da se upražnjeno mjesto voditelja obrazovnog programa HOA što prije popuni.

Primajući na znanje odluku Etičkog povjerenstva HOO-a, koje je izreklo javnu opomenu Hrvatskom savezu tajlandskog boksa zbog lažne prijave trenera u program HOO-a, Vijeće je osuđujući ovu prijevaru, izreklo javnu opomenu ali i najavilo poduzimanje pravne mogućnosti da se uložena sredstva koje je trener koristio vrate HOO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.