Hrvatska vs. Portugal: Ključ pobjede vezni red?

Foto; fah/montaža narod.hr

Po mnogima Hrvatska je dobila najtežeg mogućeg protivnika u osmini finala Europskog prvenstva, Portugal je proglašen opasnijim čak i od tradicionalno turnirski jake Italije. Tek je minuta nedostajala da Hrvatska izbjegne Portugal i prolaz u četvrtfinale Eura pokuša izboriti preko puno manje zvučnog Islanda. I tu bi trebala prestati sva priča, od jadikovki se ne živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan odmora više i gazda Ronaldo

Kada bi se Vatrenima suprotstavio Portugal iz prve tri utakmice Hrvatska bi bila veliki favorit, međutim Portugalci mogu puno bolje, a Cristiano Ronaldo puno manje promašivati. Uz činjenicu da Vatreni igraju momčadsku igru dan odmora više najveća je prednost Hrvatske. Naime, Portugal je sve s čim raspolaže podredio svojoj prvoj zvijezdi, najskupljem nogometašu Europe, već spomenutom Ronaldu, taktika, prekidi, formacija, sve je podređeno čovjeku koji je jedini i stvarni gazda portugalske svlačionice. Portugal formalno ima izbornika, međutim, Ronaldov autoritet je puno veći.

Kad Modrić igra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su mnogi zaključili da je Hrvatska do osmine finala došla momčadskom igrom, bez privilegiranih pojedinaca, to je samo djelomično točno. Naime, u Čačićevoj momčadi doista nema privilegiranih, ali zato zvijezda kojima se divi čitava Europa ne manjka. Ivan Perišić u mnogim je anketama i medijima opravdano proglašen najboljim igračem Eura, dok je Luka Modrić, s obzirom kako je pauzirao protiv Španjolske i tako propustio najveću pobjedu Vatrenih u dosadašnjem dijelu turnira, uz bok Perišiću. O Modriću zapravo ovisi igra hrvatske nogometne reprezentacije, kad igra dobro, kad je on raspoložen za igru, Vatreni teško gube utakmice, još ako se pogodi da su na istoj utakmici jednako raspoloženi Ivan Rakitić i Darijo Srna Hrvatska ne može izgubiti. Naravno, puno je upitnika, odgovore će ponuditi tek dvoboj u Lensu.

Sastav kao protiv Turske i Češke, a igra?

Izbornik Ante Čačić Portugalu je odlučio suprotstaviti sastav koji je krenuo protiv Turske i Češke, dakle: Subašić, Strinić, Srna, Ćorluka, Vida, Brozović, Badelj, Modrić, Rakitić, Perišić i Mandžukić. Lako se može dogoditi da u igru tijekom utakmice umjesto Mandže uđe Nikola Kalinić, koji je u odličnoj formi što je pokazao protiv aktualnih europskih prvaka Španjolaca. Kalinić je bio jedina dvojba Ante Čačića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čuvajte se Ronalda koji promašuje, opasno je jer dolazi u prilike?

S obzirom na ugled koji uživa, s obzirom na reputaciju, Ronaldo je puno, previše promašivao u prve tri utakmice, da je zabio samo penal koji je trebao, umjesto što je pogodio stativu, Vatreni bi večeras na travnjak istrčali protiv Islanda, ili neke reprezentacije sličnih kvaliteta. Ujedno to je jedino što brine hrvatskog izbornika, koji kao iskusan stručnjak vrlo dobro zna da igrač poput Ronalda prije ili poslije mora proraditi. Naime, opasno je i zabrinjavajuće to što Ronaldo dolazi do puno prilika.

Obrana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome, unatoč brojnim promašajima, Portugal je trebao imati više od tri boda u skupini poslije tri kola. Bili su bolji od sva tri protivnika, provukli su im se Islanđani, Austrijanci i Mađari, koji su zabijali praktički s centra, što se dogodi jednom ili dva puta u karijeri. Iako ima vrhunske igrače, barem po imenima, u obrani, kao što je Realovac Pepe, Portugal je vrlo opasno živio u posljednjih 270 minuta, obrana je propuštala poput hrvatskih tajnih službi.

Ključna točka?

Ključna bitka ipak će se voditi u veznom redu, u pravu je Nikola Kalinić kada tvrdi da će Hrvatska pobijediti ako se Badelj, Rakitić i Modrić uspiju nametnuti Portugalcima. “Mi se ne bi bunili da smo dobili nekog od ostalih, lakših protivnika u osmini finala, ali imamo veliku priliku proći i Portugal. Jedna smo od najboljih momčadi na Euru i ako naši veznjaci dobiju bitku na centru, morali bi pobijediti”, tvrdi popularni Kale, koji je i sam svjestan da je ovo posljednja prilika jedne odlične generacije da se izvuče iz sivila prosječnosti.

Nitko, naravno, ne traži, niti ima to pravo, od Vatrenih naslov europskog prvaka, no, četvrtfinale, pa i polufinale trebao bi biti realan domet generacije prepune talenta i svjetske klase. Ne možemo se uvijek, nakon svakog velikog turnira, vaditi na suce, sreću… Sreća obično prati hrabre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.