Hrvatski sportaši podijeljeni oko nastavka sportskih natjecanja: Modrić poziva na oprez, Raktić želi prihvatiti rizik…

Foto: Instagram

Zbog pandemije koronavirusa cijeli sport je uglavnom stao, nogomet se, osim u Bjelorusiji, uopće ne igra…U Španjolskoj, zemlji koja ima najviše oboljelih od virusa u Europi, od ponedjeljka će sportaši moći pojedinačno trenirati u klupskim centrima. Takva je odluka podijelila hrvatske sportaše koji igraju ili žive spomenutoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski reprezentativac i nogometaš Barcelone, Ivan Rakitić, kazao je tijekom jednog od svojih intervjua kako mu je već dosadno indiviudalno vježbati doma. Rakitić je inače na strani onih koji se žele vratiti što prije na nogometne terene.

“Vrijeme je da učinimo iskorak i omogućimo ljudima da se zabave uz ono što vole”, rekao je Ivan Rakitić za Marcu, nakon čega je dodao:

“Prodavači u supermarketima se također presvlače u svlačionicama i imaju veći rizik od nas za zaraziti se. Ja također želim preuzeti taj rizik…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski košarkaški trener Žan Tabak smatra to neodgovornim ponašanjem. Tabak tvrdi kako bi to bio rizik ne samo za igrače nego i njihove obitelji.

“Žao mi je, ali ja o sportu sada ne mogu razmišljati. Kada staviš deset košarkaša na parket tijekom treninga, oni se dotiču, znoje, pljuju, uvijek postoji kontakt. A onda odlaze svojim kućama i obiteljima. Dok se ne pronađe cjepivo ili ne bude radikalnog zaokreta u poznavanju ovog virusa ne vidim održavanje sporta na kakvog smo dosad navikli”, kazao je u petak hrvatski trener u telefonskom javljanju za postaju Radio Marca.

Podsjetimo, supruga Žana Tabaka, Gorana, oboljela je u Madridu od koronavirusa te je tri tjedna provela u tamošnjoj bolnici, nakon čega se vratila u kuću nedaleko od bolnice gdje inače žive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Moja supruga ima 49 godina, svaki dan trenira dva sata, ne pije i ne puši, a vidite što joj se dogodilo. To nije stvar koja napada samo starije osobe ili one slabijeg zdravlja. Može napasti svakoga”, pojasnio je Tabak.

Nogometaš Reala i kapetan hrvatske reprezentacije, Luka Modrić, od kada je zaključan klupski centar Real Madrida 13. ožujka nalazi se u sjevernom predgrađu Alcobendas. Luka je tamo zajedno sa suprugom i svoje troje djece.

“Sada je važno biti discipliniran i ostati u kući, slušati što govori vlada. Nadam se da će ovo završiti što je prije, ali zdravlje je uvijek na prvom mjestu”, rekao je Modrić u videorazgovoru koji je objavljen objavljen u srijedu na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u četvrtak se oglasio i španjolski državni ured za sport (CSD). U Španjolskoj se dnevna stopa širenja koronavirusa kreće oko jedan posto.

“Inicijalnu fazu počet ćemo individualnim treninzima pod sanitarnim mjerama opreza”, izjavila je predsjednica CSD-a Irene Lozano (48) u dnevniku španjolske televizije Telecinco.

Profesionalni sportaši bi se idući tjedan trebali testirati na koronavirus pa bi im 48 sati nakon toga bilo dopušteno individualno vježbanje u klupskim centrima.

Španjolska ima preko 215.000 inficiranih koronavirusom, a preminulo je 25.540 osoba. Više mrtvih imaju samo SAD, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo. Uz jednu napomenu, SAD ima stanovnika više od Španjolske, Velike Britanije, Italije zajedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne znamo kada će se moći nastaviti prvenstvo. Kako bi se mogle igrati utakmice potrebno je vidjeti razvoj situacije tijekom treninga. Trenutačno je nemoguće odrediti datum nastavka natjecanja, on ovisi o razvoju epidemije”, dodala je Lozano.

La Liga, organizator natjecanja pod kojima se nalaze 42 kluba nogometne prve i druge lige, ranije je najavljivala nastavak sredinom lipnja, spominjala je 12. lipnja kao datum povratka na stadione. Lozano je odbacila bilo kakav datum.

“Nadam se da će se čitava ova situacija uspješno završiti. To je u svačijem interesu. Jedva čekam opet zaigrati sa svojim suigračima”, rekao je Filip Bradarić (28), inače nogometaš Celte Vigo, u razgovoru koji je objavljen na internetskoj stranici kluba.

“Možda je bolje igrati bez publike nego da se uopće ne igra”, napomenuo je Bradarić.

Kako smo već pisali navijača neće biti na španjolskim stadionima ove godine, čak i ako se nastave natjecanja prekinuta 14. ožujka.

“U ovom trenutku jedino što možemo reći jest da neće biti publike na sportskim stadionima sve dok ne pronađemo apsolutno efikasan lijek ili cjepivo. Znamo da je za mnoge sportove ključno okupljanje mase ljudi, ali na to ćemo morati pričekati. Sport ćemo gledati na televiziji”, poručila je Lozano, prenose Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.