ITF neće mijenjati format Davis Cupa

Međunarodna teniska federacija (ITF) neće mijenjati sadašnji format Davis Cupa, iako su mnogi igrači javno zatražili promjene, a jedan od glavnih zahtjeva bio je da se igra svake dvije godine, prenosi Reuters.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“S tim se ne možemo složiti, jer je teniski kalendar programiran na godišnjoj bazi. Izbacite li nešto, vrlo teško je to uklopiti sljedeće godine”, izjavio je predsjednik ITF-a Francesco Ricci Bitti na konferenciji za medije u Dubaiju, gdje su se izaslanici nacionalnih saveza okupili na godišnjoj skupštini Međunarodne teniske federacije.

Ricci Bitti je istaknuo da će ITF ustrajati na održanju još dva Davis Cup pravila – mečevi će se i dalje igrati po principu izmjene domaćinstava, a igrače će za reprezentaciju birati nacionalni savezi.

Dio svog izlaganja predsjednik ITF-a posvetio je Marinu Čiliću, njegovoj prošlogodišnjoj doping aferi i nedavnom trijumfu na US Openu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U pravnom sustavu prvo je pravilo da morate poštovati presudu. Ako mu je kazna smanjena, znači da je drugostupanjsko tijelo uzelo u obzir neke olakotne okolnosti koje su prvostupanjskom tijelu promakle”, izjavio je Ricci Bitti opravdavajući ITF-ovu inicijalnu presudu u Čilićevom slučaju od devet mjeseci, koju je Arbitražni sud smanjio na četiri mjeseca.

“Jako sam sretan zbog Čilićeve pobjede na US Openu. Nikad nije bilo sporno je li Čilić dobar igrač. Sad je konačno napravio i taj posljednji korak. Prije mu je nešto nedostajalo. Sad je možda pronašao ravnotežu u svojoj igri”, rekao je Ricci Bitti te iznio svoje mišljenje i o često spominjanoj smjeni generacija u tenisu:

“Ja bih to nazvao periodom tranzicije. Još uvijek su tu i stari junaci poput Serene, Federera, Đokovića, Nadala, ali dolaze i nove djevojke i momci.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je otklonio mogućnost promjene formata Davis Cupa, predsjednik ITF-a otkrio je da se neke promjene u teniskom svijetu ipak moguće.

“Mečevi su sve duži, izmjene su sve duže, a istraživanja su pokazala da je interes gledatelja najveći u završnici setova. Zato bi možda bilo bolje da se igra na tri osvojena seta po četiri gema, nego igrati na dva dobivena seta po šest gemova. Time bismo dobili više vrhunaca koji bi povećali zanimanje gledatelja. No, to je samo ideja. Za takve promjene potreban je konsenzus svih koji su uključeni”, zaključio je Ricci Bitti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.