Ivković napao Dalića: Što je sve u trenerskoj karijeri osvojio ‘analitičar’ HRT-a?

Foto: snimka zaslona, narod.hr, montaža narod.hr

Hrvatski nogometaši odigrali su katastrofalno prvo poluvrijeme i gubili su 0:1 od Albanije, potom su u drugom dijelu uspjeli s dva brza gola preokrenuti, no u 95. minuti primili su pogodak za 2:2. Tomislav Ivković u svojoj je analizi za HRT napao je izbornika Zlatka Dalića i kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luku Modrića. Naime, ispričao se Modriću, ali je isto tako rekao kako kao analitičar kritičar, kao trener mora reći sve što vidi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije se čekao kraj, ofenziva je odmah počela…

Uslijedili su žestoki napadi, ”generali poslije bitke”, koji u ”hrvatskim medijima” uvijek imaju prostor za ”djelovanje”. Isukali su mačeve, naoštrili pera i krenuli u akciju. Potvrdilo se još jednom, Zlatko Dalić i njegovi ”senatori”, što god da napravili, što god osvojili, koliko god radosti donijeli hrvatskom narodu, nemaju nimalo kredita. Jedva se čeka prilika i ona je došla. Nije se čak ”kolegijalno”, sad govorimo o dijelu hrvatskih trenera, pričekalo da Hrvatska ispadne pa da se krene u četvrtu ofenzivu, preko Zelengore, nego je udar uslijedio odmah.

Hrvatska doista ne izgleda dobro, od 180 minuta na ovom Euru tek je možda šezdesetak bilo zadovoljavajuće, no ništa više od toga, ali… Postavimo pitanje, i budimo pošteni prema sebi i drugima, koliko bi hrvatskih trenera ostavili Luku Modrića na odmoru i bez njega  krenulo na Europsko prvenstvo, a nakon što je Real osvojio Ligu prvaka, a Hrvatska slavila protiv Portugala u Lisabonu? A Modrić je, kako se da zaključiti, uz Zlatka Dalića, glavni problem hrvatske reprezentacije. Nitko…

Ivković je sve vidio još prije Eura?!?

Što je to Ivković vidio?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Rezultat je realan, Albanci su imali zicera za 0:2, u prvom dijelu vile su nas spasile. U drugom dijelu smo tek oko 70. minute krenuli, s izmjenama nismo dobili ništa, kod 2:1 nas je ponijela emocija, počeli smo razmišljati kako zabiti treći, a trebali smo biti oprezniji i iskoristiti mentalitet Albanaca, koji su sve napravili za drugi gol i nagradilo ih je”, rekao je Tomislav Ivković i nastavio, bolje da nije:

> Ivković: Igrao sam za Jugoslaviju 1991. jer sam apolitičan, nisam znao što se događa

”Meni je sve bilo jasno i prije EP-a, kao što je bilo jasno i Daliću. Stao je iza igrača za koje je znao da bi se moglo desiti to što se desilo, ali vjerovao je da će biti pozitivno. Činjenice: Juranović ne igra u Berlinu, Stanišić standardan, Šutalo kao da se nekom zamjerio, otkad je u Ajaxu, izgubio je sve rezone, od šmekera je postao gurač, radi greške i svaka nas kazni. Perišić je jedan od najvećih profesionalaca ikad, Brozović je daleko od forme na koju nas je navikao. Modrić fizički nije spreman, desno mu je bilo tri puta teže, kad se vratio da igra u paru, bilo mu je lakše. Čekamo da se nešto okrene, i to s pravom, ali ja kao analitičar to mogu reći. O tome moramo razmišljati.

U sljedećoj utakmici imamo šanse, ali nema više lijevo-desno jer nema upitnika. Dalić nema upitnika, druga je stvar što on razmišlja kao otac. Oni su njega zadužili i on im je dužan cijeli život… Onda je Modrić zadužio Real da bude cijeli život tamo. Skidam im kapu. Meni je to teško govoriti. Ispričavam se Modriću, ali on nije onakav kakav je bio, moram reći ono što vidim”, rekao je Ivković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je Ivković postigao u svojoj trenerskoj karijeri?

Tomislav Ivković od 2004. do 2006. godine bio je trener vratara u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Potom je bio pomoćni trener u iranskom Persepolisu, a samostalno je u Prvoj HNL vodio čakovečko Međimurje (2010.) i od 2011. do 2015. je vodio zagrebačku Lokomotivu. Ivković je se u srpnju 2016. godine vratio na klupi NK Lokomotive kao trener.

U studenom 2016. godine je Ivković ponovno napustio klupu NK Lokomotive i preuzeo saudijski Al-Faisaly. U listopadu 2017. godine preuzeo je NK Slaven Belupo u kojem se zadržao do studenog 2018. Krajem prosinca 2018. preuzima zagrebački nogometni klub Rudeš. U lipnju 2021. godine preuzeo je sarajevski Željezničar. Željezničara trenirao je do pred kraj prosinca iste godine kada je podnio ostavku. Nakon toga je pola godine trenirao Borac iz Banja Luke.

Dakle, u svojoj trenerskoj karijeri Ivković je od trofeja osvojio – ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalićeve ”sitnice”

Hrvatska je pod Dalićem bila viceprvak na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018., treća u Kataru 2022. i viceprvak Lige nacija prošle godine. Euro u Njemačkoj je četvrto veliko natjecanje na koje je Dalić odveo Vatrene.

Sporna izjava: Je li igranje za Jugoslaviju do jeseni 1991. stvar politike?

Tomislav Ivković u Nedjeljom u 2 govoreći o tome kako mu mnogi zamjeraju što je posljednji nastup za reprezentaciju Jugoslavije odradio u rujnu 1991., kada je već naveliko trajao rat u Hrvatskoj, kaže:

“Shvaćam da nekima to nije dobro palo. Prihvaćam to kao grešku. Ja sam totalno apolitičan i u tim nekim situacijama nisam bio upoznat i nisam znao što se sve dešavalo. Kad sam već tamo otišao, išao sam se zahvaliti jednom velikom čovjeku Ivici Osimu i pozdraviti s dečkima koji nisu imali veze s onim što se dešavalo.”

Ivković je igrao za Jugoslaviju jer je ”apolitičan”?! Nije stvar politike, ne smije biti, kad vam država gori i kad vam između ostaloga i JNA granatira grad u kojem ste odrasli, a Ivković je odrastao u Zagrebu. Dakle, njegova obitelj, kao ni on sam, nije bila izolirana na pustom otoku, sve je, ukratko bilo jasno, svima koji su htjeli shvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, zato je analitičar HRT-a, a s obzirom da se HRT plaća preko RTV pristojbe, koju prisilno plaćaju hrvatski građani jer bez pristojbe nema ni TV-a, bilo bi zanimljivo čuti koliki je honorar na Prisavlju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.