Jandroković: Podržavamo sve aktivnosti sportaša s invaliditetom

Foto: fah

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković primio je u četvrtak izaslanstvo Hrvatske reprezentacije rukometaša u kolicima koja je, 29. studenog 2017. , u dvorani “Kutija šibica” sa 21-7 pobijedila selekciju Italije, a pokrovitelj te utakmice bio je predsjednik Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovim prijamom članova selekcije rukometaša u kolicima želim vam zahvaliti što svojom aktivnošću potičete bavljenje sportom osoba s invaliditetom jer na taj način poboljšavate i kvalitetu njihova života. Ujedno se još jednom ispričavam što zbog iznenadne spriječenosti nisam osobno mogao prisustvovati vašoj povijesnoj utakmici protiv Italije, ali na moju osobnu i podršku Hrvatskoga sabora uvijek možete računati”, kazao je Jandroković.

Utakmici protiv Italije nazočio je ministar financija Zdravko Marić.

“Vi znate da sam ja košarkaš i prvi put sam gledao utakmicu rukometaša u kolicima i moram priznati da ste me oduševili vještinom baratanja loptom i vožnjom kolicima”, rekao je Marić, ističući zadovoljstvo što veliki dio reprezentacije čine bivši košarkaši iz Slavonskog Broda koji sada igraju košarku u kolicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Najvažnije vam je koliko ste spretni s kolicima i onda se lako prebacite na rukomet ili košarku”, rekao je igrač, trener i selektor rukometaša u kolicima te najbolji hrvatski skijaš s invaliditetom Dino Sokolović.

Njegova je životna priča inspiracija za sve osobe s invaliditetom, jer je Sokolović do 14 godina trenirao rukomet u RK “zagrebu”, a onda je u teškoj prometnoj nesreći u lipnju 2003. godine izgubio majku, dva brata i strinu te obje noge. Onda se tijekom rehabilitacije počeo baviti plivanjem, potom se okušao u košarci u kolicima, a onda je počeo i skijati  pa je na Paraolimpijskim igrama u Pjongčangu ove godine osvojio zlatno odličje u sjedećem slalomu.

“Priključujem se čestitkama i želim vam da vaš sport uskoro uđe u program paraolimpijskih igara”, kazala je saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na POI u Tokiju 2020. bit ćemo pokazni sport i ako zadovoljimo kriterije već na sljedećim Igrama mogli bi ući u redovni program”, kazao je glavni tajnik Zagrebačkog rukometnog saveza, Kazimir Ilijaš, koji je istaknuo da se rukomet u kolicima igra u svim skandinavskim zemljama, ali i u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Portugalu.

Utakmice rukometa u kolicima igraju se 2×20 minuta s golom širokim tri metra i visokim 1,60m, dok je ‘pravi’ gol visok dva metra. Na terenu je pet igrača plus golman.

U Hrvatskoj se ovim sportom trenutno bavi 20-ak osoba, a najviše ih je iz Zagreba i Slavonskog Broda, a za daljnji napredak ovog sporta u našoj zemlji bio bi poticajan nastup na jakom međunarodnom turniru koji se u prosincu ove godine igra u Portugalu i za koji je hrvatska reprezentacija rukometaša u kolicima dobila poziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.