Janica Kostelić: ‘Lijepo je znati da sport spaja ljude i nadam se da to neće biti samo privremeno’

Foto: snimka zaslona

Zahuktavaju se Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji. Hrvatska ovoga puta ne očekuje odličja, no naravno, nisu samo medalje ono što je duh olimpizma. Postolja nije bilo ni u Albertvilleu 1992. te Igre pamtimo kao prvi olimpijski nastup pod hrvatskom zastavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaki iskorak mlade države u olimpijski pokret je nešto što se pamti i ostaje povijest sporta. Nakon toga su došli najsjajniji rezultati, a neki su bili i povijesno dobri poput Janičinih ili onih u Riju i Londonu”, rekao je u Temi dana predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Državna tajnica za sport Janica Kostelić bila je na otvorenju u Pjongčangu. “Što se tiče same organizacije i naših sportaša koje sam uspjela vidjeti, mislim da su svi zadovoljni, osim što se žale da je malo hladno, no to su Zimske olimpijske igre pa je to prirodno. Zadnje Igre u Sočiju su bile neobično tople. Glavni je cilj vratiti se zdrav. Nažalost, skijašica Lana Zbašnik se povrijedila na treningu i neće pamtiti ove igre po dobro, srećom mlada je i imat će još prilike”, smatra Kostelić.

Cijela obitelj Kostelić uključena je u ove Igre. “Tata još nije došao jer je s braćom Kolega na natjecanjima. Brat je došao prije mene u Južnu Koreju i pokušava na određeni način doprinijeti”, dodala je Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sportaši iz obje Koreje na svečanosti otvaranja stupali su pod zastavom ujedinjene Koreje, odnosno plavom kartom korejskog poluotoka na bijeloj podlozi, a ženska reprezentacija u hokeju na ledu sastojati se od igračica iz obje Koreje.

“To je veliki uspjeh Međunarodnog olimpijskog odbora i predsjednika Bacha. Nadmašuje sam sportski aspekt olimpijskih igara. Bit će bolje nakon Pjongčanga, razgovori koji su tamo vođeni dat će svoj doprinos normalnijoj komunikaciji između dviju vlada”, istaknuo je Mateša, a Kostelić dodala: “Lijepo je znati da sport spaja ljude i nadam se da to neće biti samo privremeno.”

Zbog brojnih dokaza o dopingiranju u Pjongčangu nastupa tek dio ruskih sportaša koji je dobio dopuštenje i to pod olimpijskom zastavom. “To je dobro rješenje. U sportu ne može biti varanja, doping je nešto nedopustivo. To je dosta snažna poruka da u takvim situacijama ne možeš zastupati svoju zemlju, a oni koji su čisti u smislu dopinga mogu nastupati, ali ne pod svojom zastavom”, rekao je Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vrhunski sport iziskuje stvarno velike napore. Teško mi je razumjeti zašto bi netko ugrozio dodatno svoje zdravlje kako bi postigao još veći uspjeh, ali pokušavamo biti brži, bolji i pametniji pa se previše riskira”, istaknula je Kostelić.

Osvrnuli su se na dosadašnje nastupe naših olimpijaca u Južnoj Koreji.

U potpunosti dijelim strategiju Hrvatskog skijaškog saveza da Pjongčang iskoristi kao ishodišnu točku jedne nove skijaške generacije. “Vidite i danas po rezultatu Filipa Zubčića da to apsolutno ima smisla. Dobar dio njih nešto će bitnije u sportskom smislu reći u Pekingu na sljedećim olimpijskim igrama”, smatra Mateša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zubčić je bio zadovoljan svojom izvedbom u spustu i vjerojatno je očekivao kako bi u slalomu mogao još malo nadodati, no sreća se poigrala drugačije. “Može biti apsolutno zadovoljan i prezadovoljan nastupom. I naravno, s time što je zdrav stigao u cilj i završio utrku. Nadam se da će Natko do iduće discipline još malo poboljšati rezultat”, rekla je Kostelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.