Je li Split doista bio zapostavljen devedesetih? Povratak Vatrenih na Poljud poraz je onih koji preko leđa reprezentacije izazivaju podjele i sukobe!

Foto: Snimka zaslona

Povratak hrvatske nogometne reprezentacije na Poljud i dalje je glavna tema u Splitu, posebno su glasni oni koji pokušavaju spriječiti povratak Vatrenih, pritom, nažalost, ne biraju riječi. Da ne nabrajamo sad sve protagoniste koji su se posljednjih dana našli pozvanim reći ponešto o Vatrenima na način da nisu protiv reprezentacije, ali… Ali? Ne može postojati ”ali” kad je ponos hrvatske nacije u pitanju, čak ni ako se ne slažete s politikom aktualnog čelništva Hrvatskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrene je po povratku hrvatske reprezentacije sa Svjetskog prvenstva, a poslije osvajanja povijesnog srebra, dočekalo na ulicama hrvatskih gradova gotovo 800 000 Hrvata. Nema šanse da bi toliko Hrvata izašlo na ulice kako bi pozdravilo hrvatske sportske heroje kada bi to bila ”samo” reprezentacija jednog saveza.

Na pitanje zašto je tome tako, s obzirom da je sve donedavno u jednom dijelu Splita prevladavala teza, koju i dalje forsira jedan dio novinara Slobodne Dalmacije, kako je Split zapravo zapostavljen kad je reprezentacija u pitanju, teško je dati odgovor. No, možda on leži u činjenici da bi povratak Vatrenih na Poljud zapravo značio poraz onih koji, kako to tvrdi jedna od Hajdukovih legendi, Igor Štimac, ”šire mržnju preko leđa hrvatske nogometne reprezentacije”?

Kako god bilo činjenica je da nacionalna momčad ne zaslužuje da se preko njenih leđa prelamaju sukobi i vode ”privatni ratovi”, bez obzira tko u tim ”sukobima” bio na ”pravoj”, odnosno ”krivoj” strani. Ako su Vatreni žrtve tih sukoba gubimo svi, bez obzira na kojim se ”stranama” nalazili, nema pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako malo zagrebemo ispod površine stvari ipak ne izgledaju tako jednostavno. Je li Split doista, kako se to danas tvrdi, bio zapostavljen kad su u pitanju utakmice hrvatske reprezentacije? Ovisi kada, odnosno o kojem razdoblju govorimo.

Na Poljudu se igrala nedvojbeno najjača utakmica hrvatske nogometne reprezentacija koju je ona na domaćem terenu igrala devedesetih, u svakom slučaju najatraktivnija. Naime, u godini Oluje na Poljudu je stigao najatraktivniji gost kakvog je Split tada mogao dobiti – reprezentacija Italije. Radilo se o kvalifikacijskoj utakmici, dakle, nije bila riječ o prijateljskom dvoboju kakav je primjerice Zagreb dobio 1994. kad je na prepunom Maksimiru gostovala Argentina s Diegom Maradonom. Split je te 1995. dočekao Vatrene kako to oni i zaslužuju, na utakmici je s ovacijama splitska publika pozdravila prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Ne čudi budući da je utakmica igrana poslije Oluje i pobjede hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Hrvatska i Italija odigrale su 1:1, taman koliko je trebalo Vatrenima za prvo mjesto u skupini.

U Splitu je devedesetih gostovala i Danska. Danska nije bilo kakva, tamo ”bezvezna”, reprezentacija s obzirom kako je 1992. godina bila i prvak Europe te zaista imala sjajne nogometaše, počevši od golmana Petera Scmeichela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naposljetku, da ne izdvajamo utakmicu po utakmicu, na Poljudu je 2005. godine Hrvatska igrala prijateljsku utakmicu s Brazilom. Nema atraktivnijeg protivnika od reprezentacije koja je pet puta osvajala Svjetsko prvenstvo, reprezentacije koja je jedina nastupala na svim svjetskim prvenstvima. Završilo je 1:1, atmosfera, naravno, za pamćenje.

I na koncu, Hrvatska je s Italijom na praznom Poljudu igrala i te kobne 2015. kada je izvršen u povijesti najveći napad na hrvatsku reprezentaciju. Na travnjaku su još uvijek nepoznati počinitelji iscrtali svastiku zbog čega su Vatreni zamalo bili izbačeni iz kvalifikacija, što bi značilo katastrofu za hrvatski nogomet, koji uglavnom živi na uspjesima Vatrenih. I spomenuta je utakmica završila 1:1.

Drugim riječima, u jednom razdoblju Split je doista bio u drugom planu, što je, naravno, nepravedno, no, općenito gledajući Split nikako kad su u pitanju Vatreni nije dobio ”samo mrvice.”  Za kraj, Hrvatska 10. listopada protiv Mađarske igra na Poljudu, najjača je to utakmica koju će Hrvatska igrati u ovim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo na domaćem terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.