Kalkulacije: Koliko je realno da Vatreni s remijem protiv Škotske izbore osminu finala Eura?

Foto: fah

Kako smo već pisali hrvatska nogometna reprezentacija već u utorak od 21 sat u Glasgowu igra susret odluke u sklopu 3. kola grupne faze Europskog prvenstva. Nakon poraza od Engleske (0:1) te remija protiv Češke Vatreni za prolaz u osminu finala MORAJU pobijediti Škotsku, koja je osokoljena sjajnim izdanjem protiv Engleske te izborenog boda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon prva dva kola Engleska ima četiri boda, koliko i vodeća u skupini Češka, koja ima bolju gol razliku, Hrvatska je treća s jednim bodom, a na četvrtom mjestom su Škoti, koji također imaju jedan bod. Za prolaz u osminu finala potrebna su četiri boda, dakle, obje reprezentacije moraju igrati na pobjedu. Iako u nekim kombinacijama momčad Zlatka Dalića, koji se posljednjih dana nalazi pod napadima uvjetno rečeno hrvatskih medija, može u osminu finala i s dva osvojena boda, makar je to više želja nego činjenica. Naime, da bi Hrvatska ušla u osminu finala s bodom protiv Škotske Poljska u posljednjem kolu mora izgubiti od Švedske, kojoj je i bod dovoljan, zapravo i ako izgube Šveđani s četiri boda prolaze dalje, Španjolska bi morala izgubiti od Slovačke, a Švicarska i Turska večeras moraju odigrati neriješeno, Priznat ćete, malo realno.

Drugim riječima, pobjeda protiv Škota je imperativ. Da bi Hrvatska bila druga u skupini, i tako sama sebi osigurala povoljniju situaciju u osmini finala, morala bi uvjerljivo slaviti protiv Škotske, a Engleska bi uvjerljivo morala dobiti neugodnu Češku. I to je malo realno za očekivati. Ukratko, treće mjesto se čini kao najizgledniji rasplet. I to ne mora biti toliko loše…

Hrvatski nogometni analitičar Tomislav Globan na Twitteru je objasnio na koga će Hrvatska ići ako osvoji treće to treće mjesto… Dakako, radi se tek o kalkulacijama, koje prenosimo zbog navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ukoliko bi među najboljim trećeplasiranima bila momčad iz skupina E ili F, Hrvatska će sigurno u osmini finala igrati protiv pobjednika skupine E. Tamo je trenutačno vodeća Švedska, no i Španjolska ima realnu mogućnost osvojiti prvo mjesto. Ta bi se utakmica, dakle, Hrvatska – Švedska, igrala u Glasgowu.

Ako s druge strane među najboljim trećeplasiranim momčadima ne budu predstavnici skupina E ili F, bit će ključno je li među trećeplasiranima netko iz skupine C (Nizozemska, Ukrajina, Austrija, Makedonija). Ako se to dogodi Vatreni  bi išli u Amsterdam te bi igrali protiv pobjednika skupine C, točnije, protiv jake Nizozemske, koja bi u tom slučaju bila veliki favorit.

Ako pak C skupina ne bi bila među najboljim trećeplasiranima, Hrvatska bi u osmini finala igrala s pobjednikom skupine B, ukratko, protiv jednog od favorita Eura, reprezentacije Belgije, a utakmica bi se igrala u Sevilli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se želi doći do kraja mora se dobiti sve, pa i one najjače, i zato to i nije tako loš izbor. Međutim, treba doći do osmine finala… Sve kalkulacije su u tom kontekstu nevažne.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.