Kalkulacije nakon slavlja u Kalinjingradu: Put Vatrenih do osmine finala Svjetskog prvenstva…

Foto: fah

Hrvatska je nakon teških devedesetak minuta u Kalinjingradu svladala Nigeriju te je nakon prvog kola i poslije remija Argentine i Islanda izbila na prvo mjesto skupine D. Hrvatska je slavila 2:0, Argentina i Island odigrali su  nešto ranije 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako na brzinu razmislimo o kalkulacijama, iako je su one uvijek mač s dvije oštrice, pogotovo na ovako velikom natjecanju,  Hrvatska može u osmini finala izbjeći jaku Francusku, jednog od favorita cijelog turnira, ali objektivno gledajući, budući da igramo s Argentincima i Islandom do kraja, možemo čak i ispasti. S tri pobjede Vatreni sasvim sigurno osiguravaju vrh skupine, no, čak i s pet bodova to je moguće, možda i s četiri. Puno toga ovisi o rezultatima naših konkurenata u nastavku turnira.

Naime, puno će toga ovisiti o idućoj utakmici s Argentincima, ako Hrvatska Island dočeka s maksimalnih šest bodova gotovo je, Vatreni su sasvim sigurno unutra, a i bod je dovoljan za prvo mjesto. Postoji mogućnost koja i nije pretjerano realna, no, ne treba je zanemariti, naime, Hrvatska bi mogla osvojiti skupinu i prije utakmice s Islandom ukoliko bi Nigerija ostala neporažena u drugom kolu protiv Islanđana, što bi Hrvatskoj itekako odgovaralo. Dakako, Vatreni ne bi smjeli izgubiti od Messija i društva.

Pretpostavimo da će Hrvatska i Argentina odigrati neriješeno, što onda? Tada bi Vatreni imali četiri boda, Argentinci dva i mogli bi dijeliti prvo mjesto s Islandom ako Islanđani dobiju Nigeriju. Ovisi, naravno, kojim bi to rezultatom slavili Islanđani.  U tom bi slučaju bi Vatreni pobjedom u idućem susretu prošli dalje, ali bi i osvojili prvu poziciju u grupi. Remi bi bio dovoljan ukoliko Island dobije Nigeriju sa samo jednim golom razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, s obzirom na prvu pobjedu u prvom kolu Hrvatska bi ostala u igri za prolazak u slučaju poraza od Argentine. Hrvatska bi čak u slučaju poraza od Gaučosa mogla ostati i u igri za prvo mjesto. Puno će toga, dakako, ovisiti o utakmici između Nigerije i Islanda.  Za prolazak će u slučaju poraza od Argentine Vatreni trebati pobjedu protiv Islanda, ili remi ako Island kojom srećom ne dobije Nigeriu, u utakmici Islanđana i Nigerijaca Hrvatskoj bi najviše odgovarao remi.  Kako smo rekli, Hrvatska može biti i prva ako izgubi od Argentine, naravno, tada bi nam trebala pobjeda protiv Islanda, no, Argentinci ne bi smeli dobiti Nigeriju u 3. kolu, što bi bilo već malo previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.