Kanada: Muški dizač utega koji tvrdi da je žena postavio još jedan nacionalni rekord za – žene

rekord
Foto: Snimka zaslona Anne Andres (Instagram)/Istock/Montaža: Narod.hr

Muški sportaš postavio je još jedan nacionalni rekord za žene u kanadskom powerliftingu. Anne Andres, biološki muškarac koji se identificira kao žena, osvojio je u nedjelju prvo mjesto na prvenstvu Kanadske powerlifting unije 2023. zapadne Kanade. Tamo je Andres postavio kanadski nacionalni rekord za žene i neslužbeni svjetski rekord u powerliftingu za žene, javlja OutKick.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Međunarodni atletski savez isključio je muškarce koji se predstavljaju kao žene iz ženskih natjecanja

Ovo je Andresovo 10. prvo mjesto od 12 natjecanja

Kako bi izračunali ukupni rezultat natjecatelja, službene osobe zbrajaju njihove najveće težine u čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju. Natječući se u ženskoj kategoriji bez opreme, Andres je imao ukupno 597,5 kg.

Da to stavimo u perspektivu, drugoplasirana SuJan Gil imala je ukupno samo 387,5 kg. Tako je Andres nadmašio najjaču natjecateljicu za nevjerojatnih 210 kg.

>Američko Ministarstvo obrazovanja: Natjecanje muškaraca koji se izjašnjavaju kao žene sa sportašicama krši građanska prava

Andres se hvali na društvenim mrežama

“Imam svaki masters rekord i dva neslužbena svjetska masters rekorda”, napisao je Andres u Instagram objavi nakon natjecanja. ”Ne zanimaju me rekordi. Stalo mi je biti tamo sa svojim prijateljicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne Andres (@rawrlifts)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugoj objavi na društvenim mrežama ranije ove godine, Andres se zapitao zašto su powerlifterice tako “loše” u bench pressu.

”Pa, ne znam Anne, ali možda je to zato što ti imaš 20 puta više testosterona od njih”, uzvratila je udarac Riley Gaines, voditeljica OutKickovog podcasta Gaines For Girls.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teniska velikanka Martina Navratilova također se oglasila o Andresovoj posljednjoj pobjedi, ističući da su da je sve više muškarca koji dominiraju ženskim sportovima.

”To se događa doslovno posvuda”, napisala je na X-u.

Kanada dopušta da se muškarci koji se osjećaju kao žene natječu u ženskim sportovima

Kanadska pravila powerliftinga dopuštaju Anne Andres da se natječe sa ženama

U veljači je CPU najavio politiku rodne samoidentifikacije. To znači da se muškarci mogu natjecati u ženskim natjecanjima samo na temelju rodnog identiteta, dakle nisu potrebne hormonske terapije ili medicinski prijelaz.

”Na temelju ove pozadine i dostupnih dokaza, Stručna radna skupina smatra da bi ‘transsportaši’ trebali moći sudjelovati u spolu s kojim se identificiraju, bez obzira na to jesu li bili podvrgnuti hormonskoj terapiji ili ne”, stoji u dokumentu. Politika se temeljila na smjernicama Kanadskog centra za etiku u sportu.

>Zamke rodne ideologije (3.): Muškarac Fallon Fox zadao svojoj ženskoj protivnici potres mozga i prijelom orbite

Performans Avija Silverberga

Još u proljeće, muški trener powerliftinga po imenu Avi Silverberg odlučio je protestirati protiv nove politike. Tako se na jedan dan “samoidentificirao” kao žena, prijavio se na natjecanje za žene i srušio Andresov rekord u bench pressu.

No, nažalost, Silverbergova demonstracija nije promijenila nikakvu politiku. A Andres je prozvao trenera powerliftinga zbog njegove “zle namjere”.

>Divljanje transaktivista: Bivša plivačica napadnuta na sveučilištu zbog protivljenja da muškarci sudjeluju u ženskim sportovima

Nevjerovatno, ali istinito

”Svi su bili sretni što sudjelujem u natjecanju, iako mi je palo na pamet da možda moje sudjelovanje i nije, znanstveno gledajući, pošteno, ali ljudi me tamo zaista prihvaćaju jer sam zapravo dobar prema njima,” rekao je Andres.

Andres, inače, ima 40 godina i rekao je da nikada u životu nije dotaknuo uteg do prije sedam godina. ”Prilično je izvanredno postavljati svjetske rekorde s tako malo iskustva. Gotovo kao da je.. genetski”, zaključio je Andres.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.