Međunarodni atletski savez isključio je muškarce koji se predstavljaju kao žene iz ženskih natjecanja

savez
Foto: fah, snimka zaslona, montaža narod.hr

Međunarodni atletski savez izglasao je u četvrtak zabranu sudjelovanja trans ženama, odnosno muškaraca koji se predstavljaju kao žene u elitnim ženskim natjecanjima. Odluka se odnosi na sve koji su prošli muški pubertet. Ovo međunarodno udruženje nacionalnih atletskih saveza odluku svog upravnog tijela obrazložilo je  obavezom da “zaštiti budućnost ženske kategorije”u atletici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelo pravednosti

Predsjednik Međunarodnog atletskog saveza, Sebastian Coe, izjavio je kako zna da će odluka biti osporavana. No, rekao je da se njegov sport vodio “sveobuhvatnim načelom” pravednosti. Kao i znanstvenim dokazima o fizičkoj izvedbi i prednosti koju imaju muškarci.

“Odluke su uvijek teške kada uključuju sukobljene potrebe i prava različitih skupina. Ali mi i dalje zauzimamo stajalište da prije svega drugog mi moramo održati poštenje prema sportašicama“, rekao je. “Vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Coe je također najavio da će osnovati radnu skupinu koja će se konzultirati s “transrodnim” sportašima. I pratiti sva nova istraživanja koja se pojave, piše Guardian.

“Naš “ne”, nije za zauvijek”, poručio je.

Prednosti “trans žena” pred ženama

Inače, u sportu je sve aktualnije pitanje sudjelovanja “transrodnih” muškaraca u ženskim kategorijama natjecanja. Posebice nakon što je novozelandski dizač utega u dobi od 34 godine ušao u tranziciju, počeo primati hormone te se kao trans žena, Laurel Hubbard, kvalificirala za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> OI: Muškarac koji se predstavlja kao žena se natjecao s dizačicama utega, pa doživio neuspjeh

U većini sportova dopušteno je natjecanje trans ženama ako snize razinu testosterona na 5 nanomola po litri tijekom 12 mjeseci. Međutim, nova straživanja su pokazala kako trans žene, odnosno biološki muškarci,  zadržavaju prednost u odnosu na žene u snazi, izdržljivosti, kapacitetu pluća – čak i nakon snižavanja testosterona. Zbog toga je Međunarodni atletski savez  u siječnju prepolovio do tada traženu razinu testosterona i odredio da mora biti takva kroz 24 mjeseca prije natjecanja.

Dajemo prednost poštenom postupanju prema atletičarkama u odnosu na uključivost

Coe je objasnio da su sportaši i nacionalni atletski savezi jasno rekli da daju prednost poštenom postupanju prema atletičarkama u odnosu na uključivost.

“Mi smo kao Međurarodni savez prije nekoliko mjeseci otvorili savjetovanje o ovom pitanju želeći izazvati raspravu”, objasnio je Coe. “Bilo je stvarno važno da čujemo mišljenje svih kojih se ova tema tiče, uključujući atletičarke, trenere i nacionalne atletske saveze. I moj Bože, imali smo što čuti”, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Atletika je posljednji sport u nizu koji je zabranio trans ženama sudjelovanje u ženskom sportu. Nakon Međunarodnog ragbi saveza 2020. i Međunarodnog plivačkog saveza i Ragbijaške nogometne lige prošle godine.

LGBTQ protiv odluke, Fair play for women  pozdravili odluku

Odluci Međunarodnog atletskog saveza vjerojatno će se usprotiviti LGBTQ+ skupine poput Stonewalla. Oni su prošli mjesec pozvali sportske saveze da budu što uključiviji. “Trans populacija je možda mala, ali ima svako pravo sudjelovati u sportu i uživati u brojnim fizičkim, mentalnim i društvenim prednostima sporta”, poručili su iz udruge Stonewall.

Ovu odluku Međunarodnog atletskog saveza pozdravila je skupina za kampanju Fair Play For Women (Poštena igra za žene). “Radi se o ispravnoj odluci za žene i djevojke koja je u skladu sa svim znanstvenim dokazima i zdravim razumom”, stoji u njihovom priopćenju.

“Sada očekujemo da će nacionalni savezi slijediti vodstvo koje im je dao Međunarodni atletski savez, kako bi obnovili put razvijanja talenata za djevojke i mlade žene te kako bi ponovno uspostavili poštenje u sportu za žene svih dobi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Podvrgnuta ispitivanjima spola, ali rezultati nikada nisu objavljeni: Caster Semenya istrčala rekord na 600 m

Dodatne važne odluke

Međunarodni atletski savez je također objavio kako će svim sportašima “s razlikom u spolnom razvoju” biti zabranjeno međunarodno natjecanje u svim disciplinama osim ako ne smanje svoj testosteron na 2,5 nanomola po litri najmanje šest mjeseci.

Dosad su se “transrodne” sportašice, uključujući bivšu olimpijsku pobjednicu u ženskoj konkurenciji Caster Semenya i Christine Mboma, osvajačicu srebrne medalje na 200 m na Igrama u Tokiju, smjele natjecati bez lijekova osim u disciplinama od 400 m do milje (1,609, 344 m).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.