Komentar – Hrvatska će se vratiti na pobjednički put: Vatreni trebaju podršku, a ne medijske lekcije koje nalikuju na likovanje!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je neočekivani poraz u drugom nastupu u kvalifikacijama za Euro 2020., nakon što je Mađarska u nedjelju slavila sa 2-1 (1-1) u dvoboju odigranom u Budimpešti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poraz Vatrenih od reprezentacije koja prema svim parametrima ne bi trebala biti nepremostiva prepreka viceprvaku svijeta, bez obzira na kojem se travnjaku i u kojem gradu igralo, šokirao je hrvatsku javnost, ali i dobar dio svjetskih sportskih medija koji su, kako smo pisali, posvetili dosta prostora zbivanjima u Mađarskoj. Razumljivo, Hrvatska je aktualni svjetski doprvak, u punom fokusu javnosti, kako je to izbornik Zlatko Dalić rekao, danas svi na Hrvatsku idu s dodatnim motivom. ”Skinuti skalp” velikanu posebni je motiv za svakoga, a posebno za reprezentacije koje nakon godina ”apatije” traže put prema svjetlima reflektora svjetskog nogometa. Oprez je nužan, treba izvući pouku iz jedne činjenice, Hrvatska je svjetski viceprvak, Mađarska je to bila – prije više od pola stoljeća.

Iako je Hrvatska porazom u Budimpešti kompromitirala svoju ulogu prvog favorita u skupini daleko je to od gubitničke situacije, naime, Vatreni još uvijek sve drže u svojim rukama i sve ovisi o njima, no, sada ipak s jednom promjenom u odnosu na prije nekoliko dana i početak kvalifikacija kada je gotovo plebiscitarno hrvatska javnost mislila da su u ovakvoj skupini, u ovakvom načinu kvalifikacija, viceprvaci svijeta nedodirljivi. Vatreni su postali svjesni svoje ranjivosti, pa čak i kad su daleko kvalitetniji, i činjenice da bi se mogli naći u ozbiljnim problemima ukoliko se ”ne probude na vrijeme”. Nakon poraza točno je to detektirao najbolji igrač svijeta i hrvatski kapetan Luka Modrić: ”Probudimo se ili ćemo se naći u ozbiljnim problemima!”

Hrvatska, nažalost, danas na travnjaku ne izgleda kao svjetski doprvak, jednim je dijelom to i očekivano. Naime, nakon Svjetskog prvenstva, fenomenalnog i nezaboravnog dočeka diljem Hrvatske, došlo je to emotivnog pražnjenja, što se osjetilo čak i na igri nekih, ne svih, hrvatskih reprezentativaca u njihovim klubovima, s druge strane Vatreni danas ne igraju sastavu u kojem su dohvatili sam vrh svjetskog nogometa. Dakle, koliko god to bila slična nije ista momčad. Naime, Šime Vrsaljko, Mario Mandžukić, Danijel Subašić, igrali su važne, pa i u nekim trenucima ključne, uloge na Svjetskom prvenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, sve to ne može biti opravdanje za ne baš blistavu igru protiv Azerbajdžana na Maksimiru, još manje za ”šetnju u Budimpešti.” Hrvatska je, posebno nakon što je Ante Rebić zabio za vodstvo, podcijenila Mađarsku, napravila je upravo ono što nikada nije napravila na SP-u, kada je protiv svih, od Nigerije do Francuske, igrala punim gasom, svi su na SP-u dali onoliko koliko su u tom trenutku mogli dati. Protiv Mađarske Vatreni su se pokušali ”šlepati” na ime, na temelju slave doći do bodova. Nije upalilo, rijetko takav pristup pali.

Nakon poraza od Mađarske dobar dio hrvatskih medija, ne bez zlobe, uz poruku Vatrenima ”kako više nema skrivanja”, konstatirao je da Hrvatske ne izgleda ni blizu kao reprezentacija koja u svom ”trezoru” ima svjetsko srebro. To je, nažalost, točno, no, to je i očekivano i baš zato Vatrenima ne trebaju lekcije, već potpora i pravi izbornik, a takvog imamo, Dalić kakvog smo gledali i na Svjetskom prvenstvu i prije toga. Probalo se mijenjati sistem igre, nije prošlo, ne ide to preko noći. Rezultat će doći…

Nakon velikih natjecanja, nakon uspjeha na njima, padale su i najmoćnije svjetske reprezentacije, Italija, nije ni bila na posljednjem Svjetskom, prvenstvu, Nizozemska je poslije osvojene bronce 2014. propustila dva uzastopna velika natjecanja, Njemačka je, kao svjetski prvak, na SP-u u Rusiji doživjela nokaut već u skupini… Ima takvih primjera, učimo iz njih i izvucimo pouke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.