Lyon pred vratima: Dinamo danas izgleda kao da je od njega i Zdravko Mamić digao ruke?

Foto: fah

Dinamo večeras igra s Lyonom posljednju utakmicu ove sezone Lige prvaka u kojoj ako ništa drugo ima barem teoretske šanse osvojiti neki bod, teško je očekivati da će Dinamo europsku jesen završiti s nekim bodom na kontu ukoliko izgube od Francuza na Maksimiru.  S druge strane Lyon,  koji ima neke teoretske šanse nastaviti na proljeće natjecanje u Ligi prvaka, zapravo očekuje pobjedu, odnosno, pobjeda im je imperativ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve drugo za Francuze značilo bi oproštaj od Lige prvaka, što i ne bi bila tako tragična stvar po spomenuti klub s obzirom na činjenicu da su vidljivo pomladili momčad te da prave europske rezultate mogu očekivati tek za koju godinu. Nažalost, glede Dinama situacija je potpuno drugačija, točno je da Dinamo ima mladu momčad, točno je da među mladićima koji trenutno trče Maksimirom postoji nekoliko nogometaša koji će u doglednoj budućnosti biti kandidati za vatreni dres, a vjerojatno i standardni reprezentativci. Međutim, perspektiva se trenutno od Maksimirske šume ne nazire, iako lišće koje je nestalo pod naletom jesenskog vjetra ne zaklanja vidik, drveće je poput Maksimira potpuno prazno. Spremno za zimski san.

Dinamo igra vrlo loše, forma je nedovoljna čak i za Hrvatsku nogometnu ligu. Iluzorno bi bilo očekivati da se ovakav Dinamo može ozbiljno suprotstaviti momčadima koje dolaze srednje kategorije europskog nogometa. O talijanskom Juventusu, prepunom nogometnih zvijezda, da i ne govorimo.  Nije problem u Dinamovim europskim porazima, iako, naravno, nikoga u Hrvatskoj nisu obradovali, ili barem ne bi trebali, problem je u činjenici da nema naznaka kako bi se takav katastrofalni trend u Maksimiru mogao zaustaviti. Kako zaustaviti jureća rasklimana kola koja bez kočnica voze silovitom brzinom prema provaliji?

O pojačanjima se, dakako, u plavim salonima govori, no, sve je to zasad, iz ove vanjske perspektive gledano, dosta neozbiljno, spominju se imena, međutim, konkretnih naznaka koje bi vodile ka konkretnim rješenjima nema. Tko bi mogao doći u Dinamo a da on ne bude samo kvantiteta više momčadi koja treba isključivo kvalitetu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, Dinamu ne treba gomilanje nogometaša, trebaju im igrači koji čine prevagu, a takvih u Hrvatskoj ima jako malo, u Europi ih, dakako, ima na “bacanje”, no, nismo sigurno da bi Zdravko Mamić u ovom trenutku bio spreman uložiti ozbiljne novce u ozbiljna pojačanja.  Jedino ozbiljno ime koje se zadnjih dana spominjalo u Dinamu i oko Dinama, a koje bi se moglo smatrati pojačanjem, svakako je bivši hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva, no, kako sada stvari stoje takav transfer Dinamu JE teže dohvatljiv od polufinala Lige prvaka. DinamU, čak i da dođe Dudu, jedno pojačanje ne bi značilo prevagu koja bi jamčila naslov prvaka, previše modri djeluju kao momčad kojoj je preostao tek rep, dok su se glava i noge odvojile od tijela, U trenutku kada je potrebno temeljito renoviranje momčadi jedan nogometaš, pa makar on bio i Eduardo, ne donosi puno.  Čak ni Messi ne bi mogao ništa jamčiti i ne bi donio toliko brze promjene koliko su one brzo potrebne.

Puno toga u Maksimiru ovog trenutka ne funkcionira, neki idu toliko daleko te tvrde kako nikad manje medijski eksponirani formalni savjetnik Zdravko Mamić polako diže ruke od svoje “najveće ljubavi.” Drugim riječima, dojam, koji je, naravno, kao i svaki dojam, pomalo subjektivan, sugerira da se Mamić zasitio Maksimira te ponajviše medijskih udara kojima je bio izložen većinu godina dok dok je u Dinamu obnašao najjače, najveće dužnosti, pritom treba reći ono što je i najvažnije, jedan dobar dio navijača jednostavno s Mamićem ne može i ne želi uspostaviti suživot. Dakle, BBB-i, njih većina, želi odlazak Zdravka Mamića, iako su postigli kompromis i navodno se vratili na i dalje prazni Maksimir. Nikad Mamić nije djelovao manje zainteresiran kao sada za Dinamo iako Dinamo tone praktički na svim frontovima. Zapravo, u Europi su modri već potonuli. Iako neki igrači smatraju da još nije kasno te da već protiv Lyona plavi mogu preokrenuti sve i napraviti tjednima očekivani, priželjkivani zaokret. Priprema li Mamić teren za odlazak kako se može čuti u kuloarima?

“Očekuje nas utakmica u koju ulazimo s drugačijom psihologijom. Svjesni smo što nas očekuje sutra, moramo biti disciplinirani, ispuniti sve zadatke u igri i naravno što je najvažnije na terenu izgledati kao momčad. Želimo odigrati dobru utakmicu, to nam je sada najbitnije”, rekao je Ivajlo Petev na press konferenciji uoči utakmice, koji očito i sam ne vjeruje u rezultatsko čudo već najavljuje borbu “pa što bude.”  Podsjetimo, Dinamo i Lyon igraju u utorak (večeras) od 20:45. Modri imaju gol razliku 0:12 i nisu osvojili niti jedan bod, dok Lyon ima četiri boda i još nije izgubio šansu za osminu finala. Dinamo je izgubio sve šanse, može igrati rasterećeno, bez imperativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petev neće moći za večerašnju utakmicu računati na ozlijeđenog Alžirca Soudanija, kojeg navodno čuva za Osijek, te na u Sevilli isključenog Stojanovića. Ionako skroman igrački kadar bit će večeras još skromniji.  Dinamovog Alžirca će zamijeniti Mario Šitum, koji je igrao i  7. prosinca 2011. kad je Lyon zadnji put gostovao u Zagrebu, kao 19-godišnjak ušao u igru u 55. minuti pri 1-4, završilo je debaklom Dinama od 1:7. Iza takve utakmice vukli su se repovi i sumnje koje se vuku i danas. Inače, na početku ovosezonske Lige prvaka plavi su poraženi u Francuskoj od Lyona sa 3:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.