Mate Rimac otkrio: ‘Želim u RH dovesti druge proizvođače automobila, teško se sam boriti’

Foto: snimka zaslona

Među rijetkim poduzetnicima koji, unatoč nepovoljnom okružju – uspijevaju stvarati novu vrijednost – i to u visokoj tehnologiji – jesu Rimac automobili. Osnivač i većinski vlasnik tvrtke Mate Rimac na nedavnom sajmu u Ženevi oduševio je sve novim vozilom. Concept Two najbrži je električni automobil u svijetu s 1914 konjskih snaga, a maksimalna mu je brzina 412 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“C-Two je nama važan kao zaseban biznis, a glavni proizvod naše tvrtke je baterijski sustav za druge proizvođače i tu mi pokazujemo što sve možemo. Ovaj automobil želimo proizvesti u 150 komada i to je značajan posao, obzirom da je proizvedeno osam C_One automobila. Prvi primjerci C-Two bit će isporučeni kupcima 2020.”, kazao je Mate Rimac u Dnevniku HRT-a.

Komentirajući najavljeno ulaganje od 5 milijuna eura u tvornicu baterija u Kini, kazao je kako u taj posao idu s najvećim proizvođačem baterija u Kini, tvrtkom Camel. Dio novca osigurava i kineska vlada – Kina je najveće tržište električnih automobila i autobusa, jer se tamošnja vlada opredijelila za taj put. “Prije sedam godina bio sam sam u garaži, a danas nas je 350 u dvije tvrtke. Imamo ljude iz 25 zemalja, na što sam posebno ponosan. Od početka nam je bio cilj da se to može postići ovdje – da se otvaraju vrhunska radna mjesta. Želimo se širiti, imamo urede u Osijeku i Splitu i tražimo lokacije za novi pogon”, rekao je.

Donedavno Rimac je bio kritičan u smislu potpore hrvatske države u poticanju investicija. Na pitanje što očekuje odgovorio je: “Želim pomoći Hrvatskoj da dovedemo druge proizvođače atomobila tu – da skupa guramo fakultete, da guramo državu u pravom smjeru. Kad si sam teško se boriti. Pitam se što bi bilo da sam otišao van – možda bi bio deset puta veći, a možda me ne bi bilo”, rekao je. Najveći problem smatra visoke porezne razrede za plaće radnika na kvalitetnim radnim mjestima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.