Morana Paliković Gruden europska dobitnica MOO-ova Trofeja žene i sport

Dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora i predsjednica HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, Morana Paliković Gruden, europska je dobitnica nagrade Međunarodnog olimpijskog odbora „Trofej – žene i sport“. Svečanost dodjele nagrada održana je u noći s utorka na srijedu u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, a ovogodišnja svjetska dobitnica nagrade je Po Chun Liu, prva sutkinja bejzbola u Kineskom Tajpehu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz dopredsjednicu HOO-a, kao dobitnicu iz Europe, na svečanosti u New Yorku nagrade su primile i Djatougbe Noameshie dopredsjednica Olimpijskog odbora i odbojkaškog saveza Toga, Komisija „Žene i sport“ Olimpijskog odbora Kostarike, Suada Salim Al-Ismali članica Odbora Omanskog olimpijskog odbora i direktorica odjela za ženski sport Ministarstva sporta Omana te Odbojkaški savez Vanuatua.

Uz brojne dužnosti u HOO-u gdje je dopredsjednica, članica Vijeća i predsjednica Odbora za zimske sportove Skupštine HOO-a, Morana Paliković Gruden je od 2004. i predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza te članica Europske komisije za ravnopravnost spolova u sportu. Od 2005. godine na čelu je HOO-ove Komisije za ravnopravnost spolova u sportu, a pod njezinim vodstvom komisija djeluje proaktivno, s ciljem promicanja i poboljšanja ravnopravnosti spolova u sportu te povećanja udjela žena u upravljačkim strukturama nacionalnih i sportskih udruženja na lokalnoj razini. Također, neprekidno radi i na stvaranju preduvjeta za jednakim šansama žena u obrazovanju i na unaprjeđenju postojećeg zakonodavnog okvira tog područja. Na prijedlog Komisije, HOO je pokrenuo nacionalni projekt specijalističkog obrazovanja za žene u sportu.

Značajan doseg Komisije pod njenim vodstvom strateški je dokument Nacionalne politike za ravnopravnost spolova (2011. – 2015.) u koji je ugrađeno poglavlje s akcijskim planovima i konkretnim mjerama za unaprjeđenje položaja žena u sportu. Posebna kampanja posvećena je položaju ženskih kolektiva u ekipnim sportovima, stavljajući naglasak na promociji ovih sportova u elektroničkim medijima i u društvu uopće. S tim ciljem u ožujku 2018. godine HOO, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske, Agencija za elektroničke medij i Središnji državni ured za šport, potpisali su Sporazum o suradnji na projektu „Za veću vidljivost ženskih športova u elektroničkim medijima“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod vodstvom Paliković Gruden, Komisija je osnovala Mrežu koordinatorica u nacionalnim sportskim savezima i županijskim sportskim zajednicama koja danas čini važnu poveznicu s pitanjima žena u sportu. Uz pomoć specijalističkih i humanističkih znanja, a u suradnji sa Ženskim studijima, medijima te sudjelovanjem na hrvatskim i međunarodnim tematskim skupovima, Komisija drži korak s globalnim zahtjevom da se ojača uloga žene u društvu i sportu.
Uz nagradu MOO-a „Trofej – žene i sport“, Morana Paliković Gruden dobitnica je najviše Nagrade Europskih olimpijskih odbora (EOC) za promociju i razvoj sporta (European Olympic Laurel Award) 2015. i Posebnog priznanja za izvanredan doprinos i zasluge u radu na ravnopravnosti spolova u sportu, povodom 20. obljetnice djelovanja Komisije za ravnopravnost spolova u sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.