Nasilje nema opravdanja, međutim, znakovita je šutnja ‘hrvatskih medija’ o kontroverzama koje se vežu uz vlasnika kafića u Uzdolju!

Foto: Društvene mreže

I dalje na površinu izlaze brojni detalji vezani uz huliganski napad na kafić kontroverznog Borisa Petka u Uzdolju, nedaleko Knina, grada koji je četiri godine bio pod okupacijom velikosrpskog agresora i koji je bio čak i proglašen glavnim gradom propale nacističke velikosrpske tvorevine, takozvane SAO Krajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako smo već pisali dio medija navodi kako se u kafiću Borisa Petka mogu čuti fašističke, četničke, pjesme, navodno se u kafiću pojavljuju i slike ratnog zločinca Draže Mihailovića, oplakuje se takozvana Krajina. No, na društvenim mrežama, s čime treba biti posebno oprezan, dijele se brojne fotografije te se pojavljiuju statusi koji Petka povezuju s ratnim zločincem, pravomoćno osuđenim takozvanim kapetanom Draganom.

Na Facebook profilu Borisa Petka tako se našla i njegova fotografija na kojoj nosi maskirne vojne hlače, mnogi to povezuju s odorom takozvane vojske, takozvane Krajine, naime, ”Krajina” nije bila nikakva država, pa tako nije bi mogla imati vojsku, već terorističku formaciju čije su odore bile karakteristične po povećim smeđo – crnim mrljama. Petkove maskirne hlače, kad ih se usporedi s hlačama zloglasnog ratnog zločinca Milana Martića iz vremena okupacije Hrvatske,  izgledaju isto u rasporedu boja.

Neki su portali tako, kao neprovjerenu informaciju, objavili vijest da je prema tvrdnjama nekih hrvatskih branitelja Petko 1991. bio pripadnik Martićeve milicije ”SAO Krajine”, kako se radi o ”nepotvrđenoj informaciji” tako je i treba i tretirati, kao za sada ipak nagađanje, no, sve to, dakako, ne može biti i nije opravdanje za bilo kakvu vrstu nasilja niti isto opravdavamo. Pitanje tek zašto hrvatski mediji ne iznose SVE detalje vezane uz nemili incident u Uzdolju već idu isključivo ”jednim smjerom ulice”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osuda nasilja je jedna i nedvojbena civilizacijska stvar, prava istina o žrtvi nasilja je nešto posve drugo.

Prema nekim navodima na fb-u se javio Mario Vrban, koji je posvjedočio o ratnim djelovanjima Borisa Petka.

“Petko, Petko crni Petko..dali me se “sećaš” crni Petko? Dali se “sećaš” “pesmice” koju si nam “pevao” u Kninu u zatvoru 1991. godine? Evo da te “podsetim” , “pesma” koju ste “pevali” i dan danas “pevate” u onoj tvojoj krčmi vi “ugroženi” Arkanđije ide ovako;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oj Ustaše neka, neka
duboka vas jama čeka.
Široka je jedan metar,
a duboka kilometar….

Jel’ se sad sjećaš? Postavio si mi jedno desetak puta pitanje uz krvave batine; tko ti je Ante Vrban Podgorski? I dobio si odgovor ; moj rođak…

Evo ti moje dvi slike iz tog vremena i jedna iz sadašnjeg , da me se sitiš…kad dođem kod tebe na čašicu razgovora da preskočimo ono je*eno uvodno pitanje; oprostite a Vi ste?
Da ja sam , glavom i bradom…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidimo se…”, stajalo je u statusu koji prenose, a koji više nije dostupan.

Podsjetimo također na navodnu fotografiju Borisa Petka koja se pojavila na društvenim mrežama, a koju je objavio saborski zastupnik HDZ-a, Stiv Culej, uz poruku ”Milorade, jel ovo tvoj Petko?”

Foto: Facebook

Petko je, podsjetimo,  o napadu u kafiću, koji se nalazi na cesti  Knin – Drniš, preko puta tvornice Knauf, ispričao kako je sjedilo 20-ak gostiju te je bilo žena i djece: ‘‘Oko 22 sata u kafić  su upali upale maskirane osobe, u rukama su imali šipke i palice. Viknuli su ‘Majku vam j…m, Zvezdu gledate!’. Tada je nastao kaos”,  navodi se kako su djeca vrištala, a neki od gostiju bježali.

”Ja sam se pokušao obraniti od tih šipki kojima su me udarali. Bilo je strašno. Nije to dugo trajalo, ali mislim da je bilo organizirano. Obavili su svoje, na brzinu izišli van. Tamo ih je čekao neki auto, pa su pobjegli. To je očito planirani napad. Jedan od njih je pola sata prije napada bio u izvidnici. Popio je piće i otišao. A onda se vratio s ekipom”, rekao je Petko uz dodatak kako huligane treba kazniti. I treba, naravno.  Gosti su brutalno napadnuti jer su navodno gledali utakmicu beogradske Crvene zvezdeDelije, kao navijačka skupina Crvene zvezde, konstantno veličaju ratne zločince, od Draže Mihailovića do Radovana Karadžića i Ratka Mladića, svojataju Knin i Vukovar, a divljaju gdje god da se pojave.  Sve to bez čvrste, dovoljno jasne i odlučne osude Crvene zvezde kao kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javio se i Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, stranke koju je svojedobno osnovao ratni zločinac, Goran Hadžić, Pupovac je, iako na vlasiti kao koalicijski partner HDZ-a Andreja Plenkovića, usporedio današnju Republiku Hrvatsku s ustaškom NDH. Ako je RH isto kao i NDH, ili barem slična, kako to uspoređuje Pupovac, je li onda čelnik SDSS-.a u koaliciji s ustašama? Za HDZ se može puno toga tvrditi, ali da je ustaška stranka svakako ne.  Na sličan način reagirao je i bivši fašist, bivši četnik, bivši učitelj ratnog zločinca, Vojislava Šešelja, danas predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji je, između ostalog, rekao kako je ”pobuna Srba u Hrvatskoj početkom devedsetih bila razumljiva.” Zašto o tome šuti državni vrh i zašto nisu osudili ove nove fašističke eskapade Vučića hrvatski predstavnici vlasti? Vučiću nije ovo prvi puta, podsjetimo, svojedobno je držao fašističke govore u okupiranoj Glini i tada poručio kako Glina nikad neće biti Hrvatska.

No, vratimo se objavljenoj fotografiji Borisa Petka na društvenim mrežama, recimo kako se navodi uz fotografiju da se u travnju prošle godine u Beogradu, pred utakmicu Zvezda – Partizan, pijan autom zabio u žandarmeriju nakon čega je bio uhićen. Radi se o incidentu iz travnja prošle godine, a tada su beogradski mediji pisali kako je ”jedan Hrvat iz Šibenika, očito u alkoholiziranom stanju, uletio danas popodne prije derbija među ljude i policiju…

Muškarac nepoznatog identiteta ali s registracijom iz Šibenika oglušio se o upozorenje policije da stane ispred kordona te je, brzinom od oko 30 kilometara na čas probio kordon i krenuo na prolaznike.

je odmah zaustavila i izvela napolje. Ispostavilo se da je Hrvat u vidno alkoholiziranom stanju što se moglo vidjeti i po tome što je u autu, kod mjenjača imao limenke piva.

Hrvat je policiji priznao da je popio samo jedno pivo ali prilikom alko-testa ustanovljeno je da u krvi ima 1,75 promila alkohola.

Suvozač je priznao da su popili, kako je rekao, “najmanje šest do sedam piva”.Vozača džipa je policija pretresla, ali nije pronašla ništa.”

Vijest o ”pijanom Hrvatu” koji se zabio u kordon policije prenijela je većina medija u Hrvatskoj, istih onih medija koji danas o nekim kontroverzama vezanim uz događaje u Uzdolju šuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.