Nevjerojatna povijest hrvatskog nogometa: Je li doista Hrvatska sinoć u St. Gallenu prvi puta pobijedila Švicarsku?

Foto: HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je sinoć u St. Gallenu reprezentaciju Švicarske 2:1. Pričuvna hrvatska reprezentacija, predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem, pobijedila je švicarsku nacionalnu vrstu koja također nije igrala u najjačem sastavu, a radilo se o prijateljskoj utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je to pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije od samostalnosti, dakle, od početka devedesetih, do danas. Drugim riječima, hrvatska nogometna reprezentacija kao predstavnik samostalne i slobodne države Hrvatske nikada nije dobila Švicarce, iako su s njima naši Vatreni u više navrata igrali.

Uspjelo je to izborniku Daliću i njegovim izabranicima, a vidljivo je kako izbornik uvelike radi na što je moguće bezbolnijoj smjeni generacija. Ivan Rakitić se nedavno oprostio, prije toga otišli su Danijel Subašić i Mario Mandžukić, pitanje tek dana, mjeseci, možda tek godinu, dvije, kada će se oprostiti i ostali srebrni senatori predvođeni kapetanom Lukom Modrićem. Hrvatska ne smije nespremna dočekati taj trenutak, iako bezbolno u potpunosti sasvim sigurno neće biti, u jednom trenutku rezultat će definitivno patiti.

No, vratimo se prvoj pobjedi hrvatske nogometne reprezentacije protiv Švicarske. Naime, Hrvatska je od devedesetih do danas odigrala protiv Švicarske tri utakmice, uključujući i onu sinoć u St. Gallenu. Vatreni su se prvi puta suprotstavili Švicarskoj na Europskom prvenstvu 2004. godine u Portugalu, završilo je 0:0, a izbornik naše reprezentacije bio je Otto Barić. Drugi susret, prijateljski, Hrvatske protiv Švicarske odigran je 2012. godine u Splitu. Švicarci su slavili 4:2. Hrvatsku je tada vodio tek ustoličeni Igor Štimac.  I tako smo stigli do utakmice i pobjede od 2:1 sinoć u St. Gallenu, Vatreni su slavili golovima Josipa Brekala i Marija Pašalića, važna je to pobjeda uoči nastavka Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, je li i ta pobjede u St. Gallenu doista jedina pobjeda hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti protiv Švicarske? Da, svakako, hrvatske reprezentacije koja predstavlja samostalnu i demokratsku državu Hrvatsku. No, kako nam je ukazao ljubazni čitatelj, igrala je Hrvatska u svojoj povijesti, i pobjeđivala, protiv Švicarske.

Bilo je to dosta davno, a prvu je utakmicu Hrvatska protiv Švicarske igrala davne 1940. godine, u Zagrebu je naša reprezentacija slavila u prijateljskoj utakmici 4:0, tri tjedna kasnije u Bernu Hrvatska je pobijedila 1:0. Pobjeda u Zagrebu ostvarena je na stadionu u Koturaškoj ulici na stadionu Građanskog,  slavnog hrvatskog kluba koji je komunistička vlast, ulaskom u Zagreb, jednostavno ukinula. Na stadionu u Koturaškoj pobjedu protiv Švicarske gledalo je oko deset tisuća ljudi, a igrali su:

Florijan Matekalo, Franjo Wölfl, Zvonko Jazbec, Milan Antolković, Ivan Jazbinšek, Ivica Belošević, Zvonimir Cimermančić, Franjo Glaser, Ivan Šuprina, August Lešnik i Mirko Kokotović, izbornik je bio Jozo Jakopić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tada je hrvatska reprezentacija predstavljala Hrvatsku koja se nalazila u sklopu Kraljevine Jugoslavije, kao Banovina Hrvatska.  Protiv Švicarske Hrvatska je igrala još jednom, u jeku Drugog svjetskog rata, 1943. godine. U Zurichu Švicarska je pobijedila 1:0, također se radilo o prijateljskoj utakmici, a reprezentacija je predstavljala Nezavisnu Državu Hrvatsku.

Dakle, jasno je koliko je zapravo nevjerojatna povijest hrvatskog nogometa, ali i koliko je trebalo vremena, žrtava, koliko je trebalo patnji i stradanja, da bi hrvatska reprezentacija kao reprezentacija slobodne i samostalne države, postala ono što je ona danas i što je ona već tridesetak godina, jedna od najuglednijih i najjačih svjetskih reprezentacija. Kad je, napokon, Hrvatska dobila slobodu i nezavisnost i nogomet se u toj slobodnoj državi razvio na najbolji mogući način, barem onaj reprezentativni. Dugo se čekalo, sedamdeset godina predugo.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.