Ni rekordni financijski ulov neće pomoći: Hoće li Dinamo i iduće sezone biti tako moćan u Europi?

Foto: fah

Hrvatski prvak, nažalost, nije uspio u Lisabonu sačuvati rezultatsku prednost iz prve utakmice na Maksimiru, uz dosta sreće, sudačku naklonost te Dinamovo neiskustvo u četvrtfinale Europske lige plasirala se moćna portugalska Benfica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez obzira na poraz u Lisabonu (3:0) iza Dinama sjajna je europska sezona, možda i najbolja unazad nekoliko desetljeća. Hrvatska će ponovno, nakon kraja devedesetih, imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka, pola HNL-a borit će se za natjecanje u europskim kupovima, dakle, Dinamova europska priča u potpunosti je priča sa sretnim završetkom. Prije ili poslije moralo se ispasti, još uvijek plavi nemaju snagu ni kvalitetu za osvajanje europskih trofeja.

Nažalost, nakon ispadanja iz Europe Dinamo će se vrlo brzo suočiti sa realnošću, financijskim siromaštvom hrvatske lige, utakmicama pred nekoliko stotina gledatelja i činjenicom da trenutno u Hrvatskoj nemaju stvarnu konkurenciju…

Zaradio je Dinamo samo od UEFA-inih nagrada oko 15 milijuna eura, međutim, prema svemu sudeći to neće biti dovoljno da se zadrži okosnica ove momčadi i za iduću sezonu kada navijači očekuju barem slične rezultate u Europi. Kada govorimo o okosnici govorimo o igraču koji se ove sezone, bez obzira na mladost, potvrdio kao samo srce Dinamove momčadi. Radi se, dakako, o Španjolcu/Kataloncu Daniju Olmu, koji će prema svemu sudeći već ovog ljeta napustiti Maksimir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjajne igre Dinama u Europi podignule su, naravno, i individualnu vrijednost igrača na europskom nogometnom tržištu, još prije nekoliko mjeseci ugledni katalonski El Mundo Deportivo pisao je da Dinamov Katalonac, Olmo, vrijedi 25 milijuna eura.  Bilo je to prije rapsodije protiv Viktorije u šesnaestini finala Europske lige na Maksimiru kada je Dinamo slavio 3:0, bilo je to prije pobjede Modrih protiv Benfice u prvoj utakmici.  Olmo danas, nakon samo ove dvije europske postaje, vrijedi još i vše. Na najbolji način to je oslikao trener Dinama Nenad Bjelica, koji je, između ostaloga, o Olmu kazao:

“Već sam prije rekao, da Dani Olmo igra u Benfici, imao bi barem istu cijenu kao taj Joao Felix. To je igrač koji se razvija i koji ima iznimnu vrijednost”. Podsjetimo, Joao Felix na nogometnom tržištu vrijedi oko 120 milijuna eura.

Nakon što ode Dani Olmo, a biti će to i definitivni oproštaj Olma od Maksimira s obzirom kako je malo vjerojatno da će se jednog dana vraćati kao što se primjerice vratio nakon odlaska Dario Šimić, trebao bi ga zamijeniti Lovro Majer. Radi se o vrhunskom talentu, no, trebat će vremena da Bjelica stvori igru bez Olma i da Majer dođe na razinu na kakvu je navijače navikao sjajni Katalonac.  Bez Olma malo je vjerojatno da će Dinamo već iduće sezone biti ono što je bio ove sezone u Europi, pa i na trenutke protiv Benfice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.