Ništa od tzv. balkanske lige: Jesu li mediji, posebno srbijanski, namjerno širili dezinformaciju?

Foto: fah

U zadnjih nekoliko dana intenzivno smo pisali o navodnom pokretanju takozvane balkanske lige, uvijek sa skepsom i uvijek uz dozu nevjerice te uvijek smo naglašavali kako se radi o preuranjenim zaključcima da bi regionalna liga mogla krenuti već za 18 mjeseci. Uz nekoliko hrvatskih portala uglavnom su o balkanskoj ligi pisali kao o gotovoj stvari srbijanski mediji. Mediji su čak izvještavali o novcu koji je Uefa “skupila” za regionalnu ligu, govorilo se o dvadesetak milijuna eura.  Danas je sve demantirano i to sa samog vrha krovne europske nogometne organizacije – UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kome je laž bila u interesu?

Naime, predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Slovenac Aleksander Čeferin demantirao je tvrdnje o skorom pokretanju ‘balkanske lige’ u kojoj bi nastupali klubovi iz Srbije, BiH, Makedonije, Slovenije, Crna Gore, Mađarske i Hrvatske.

Nema istine u nedavnim tvrdnjama o pokretanju takozvane balkanske lige. Suprotno onome što je napisano u nekim člancima, niti jedno relevantno Uefino tijelo nije donijelo takvu odluku. Domaća natjecanja su temelj nogometa u Europi,” poručio je Čeferin u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik UEFA-e je naglasio kako ne postoje nikakvi konkretni prijedlozi na stolu o pokretanju takve lige.

Kod Plenkovića

“UEFA će o takvim prijedlozima ili idejama raspravljati jedino ako će biti podneseni od strane nacionalnih saveza i njihovih klubova i liga i ukoliko će biti dio strateškog razvoja u nekoj europskoj regija,” naglasio je Čeferin koji u utorak, 20. prosinca dolazi u Zagreb gdje će biti gost Hrvatskog nogometnog saveza, a u okviru svoga boravka u Hrvatskoj sastat će se i s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači i dio klubova odlučno protiv

Vijesti o pokretanju regionalne lige uzbudile su nogometnu javnost i reakcije stižu sa svih strana ‘regije’. Dio klubova, ali i svi navijači, dakle, sve hrvatske navijačke skupine, oštro su ustale protiv takozvane balkanske lige, tek dok je mali dio pozdravio pokretanje takvog natjecanja.

‘Balkanska liga mlađih uzrasta’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom prosinca u Zagrebu je održan sastanak stručnih rukovodstava sedam nogometnih saveza iz jugoistočne Europe na temu formiranja zajedničke nogometne lige za mlađe uzrasne kategorije muških i ženskih klubova. Ligu bi u početku igrale mlađe uzrasne kategorije ( U-14, U-16) muških i ženskih klubova.

“Svi prisutni složili su se oko velikog razvojnog potencijala natjecanja koje bi okupilo sedam zemalja u kojima živi 30-ak milijuna ljudi te je postignut načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog natjecanja. Zaključno su dogovoreni konkretni idući koraci, uključujući internu analizu ovog okvirnog prijedloga u svakom savezu o čemu bi se potom dalje razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine”, priopćio je tada HNS koji je ugostio predstavnike nogometnih saveza BiH, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Što sada? Kako dalje, s obzirom da UEFA ne želi baciti novac u očito propali projekt i želje onih koji su forsirali tzv. jugo-ligu iz samo njima znanih interesa. Balkanska liga nikada nije bila, niti bi mogla biti, u interesu razvoja hrvatskoga nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.