Novogodišnje turneja Četiri skakaonice: Japanac Kobayashi prvi favorit turneje, naslov brani Poljak Kamil Stoch

Foto: fah

U subotu, 29. prosinca kvalifikacijskim natjecanjima u Oberstdorfu starta 67. izdanje Novogodišnje turneje Četiri skakaonice u skijaškim skokovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njemačkog zimovališta najbolji skijaški skakači na Novu godinu sele u Garmisch-Partenkirchen, a potom već tradicionalno slijede dvije austrijske postaje – Innsbruck 4. siječnja i Bischofshofen dva dana kasnije

Naslov brani Poljak Kamil Stoch koji je prošle godine pobijedio na sve četiri postaje, što je do sada uspjelo jedino Nijemacu Sven Hannawald, koji je to učinio u sezoni 2001/02.

Ove godine najviše izgleda za naslov ima vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa Japanac Ryoyu Kobayashi. Mladi Japanac je pobijedio na četiri od sedam natjecanja, a samo na jednom natjecanju nije bio među tri najbolja. Ukupno vodi sa 556 bodova ispred dvojice Poljaka Piotra Zyla (445) i Kamila Stocha (365).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam iznenađen njegovim pobjedama, nego činjenicom da je prednost nad protivnicima često bila vrlo velika i pobjede su bile tako goleme. Četiri ovosezonske pobjede znatno su povećale njegovo samopouzdanje, Ryoyu ima samo dvadeset i dvije godine i pred njim je velika budućnost. Mogu samo reći nebo je njegova granica,” kazao je legendarni finski trener Janne Vaatainen koji je radio sa 22-godišnjim Japancem.

Do sada je samo jedan Japanac slavio na Četiri skakaonice, Kazuyoshi Funaki 1997/98. Funaki je pobijedio u Oberstdorfu, Garmisch-Partenkirchenu i Innsbrucku, a na zadnjem natjecanju u Bischofshofenu je bio osmi. Nije uspio osvojiti ‘Grand Slam’, ali je izborio ukupnu pobjedu.

Dio stručnjaka smatra kako Kobayashi ima samo jedan minus – nedostatak iskustva. Lani je na turneji osvojio 22. mjesto, a godinu prije je bio tek 44. Zbog toga dio stručnjaka među glavne kandidate gura iskusnog Stocha koji je slavio posljednje dvije godine. Posljednji i jedini koji je tri puta u nizu slavio na novogodišnjoj turneji bio je Norvežanin Bjorn Wirkola prije skoro 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijski pobjednik iz Pyeongchanga i Sočija je ove sezone jednom bio drugi, a dva puta treći. Poljaci uz Stocha imaju još jedno ‘moćno oružje’ – Piotra Žylu koji se ove godine pet puta uspinjao na jednu od stepenica pobjedničkog postolja.

Pored Kobayashija ove sezone su pobjede upisali još jedino Rus Jevgenij Klimov, Norvežanin Johann Andre Forfang i Nijemac Karl Geiger. Upravo je Geiger najveća nada Nijemaca koji pobjedu čekaju 17 godina još od slavlja Svena Hannawalda (2001/02).

Austrijanci najviše vjeruju Stefanu Kraftu čija je forma u usponu. Pobjedi se nadaju i Norvežani koji imaju dvojicu u TOP 10. Johann Andre Forfang je peti u Svjetskom klupu, a Robert Johansson drži osmo mjesto. Kod naših susjeda Slovenaca najviše se očekuje od Timija Zajca, trenutačno desetog u ukupnom poretku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.